jako jedno z niewielu wydaje mi się niewiarygodne. Abramowicz wymyślił sobie naprawdę dobry i przekonujący patent na "udawane" relacje "autentycznych" osób. ten fragment taką relacją właściwie nie jest.
narrator stoi tu z boku - i moim zdaniem nie wchodzi do głowy Achima. teza brzmi "oprawcą możesz być i ty, może nim być każdy zwyczajny człowiek" - i to jest święta racja. ale w toku opowiadania nie widzę żadnego powodu, dlaczego Achim jest mordercą. nie chodzi mi tu o sprawy propagandy, odmóżdżenia itp.
moim zdaniem człowiek musi mieć motyw do popełniania zbrodni - nawet jeśli ktoś wciąż mu powtarza, że to nie zbrodnia, że robi dobrze, bo w tym wypadku odżydza świat. musi mieć jakiś pierwotny motyw płynący z emocji. ja takiej prymitywnej emocji tu po prostu nie czuję, i mam wrażenie, że Autor chciał dobrze, ale źle to napisał.
czytając Urlop od razu ma się świadomość, że Achim jest esesmanem i morduje ludzi w tym, czy innym KL-u. nie następuje - moim zdaniem - w tym opowiadaniu moment przełamania. puenta nie jest zaskakująca, bo być nie może.
może jest tak, że łatwiej jest nam wczuwać się w rolę ofiar niż katów...
przepraszam, że się wymandrzam pana Abramowicza bardzo cenię i czekam na Jego kolejne książki!
Zbiorek 8 opowiadań, wydany w 1997. Te opowiadania to coś pomiędzy prozą wczesnego Huelle, "młodzieżową" twórczością Niziurskiego [sic!] i klimatami strony http://kultowa.korbatz.com/ . Akcja każdego jest osadzona w Gdańsku lat 1950/60 tych - w rejonie Długiego Targu, Oruni no i oczywiście Krowiej Bramy. Z informacji zawartych z tyłu okładki wynika, że ten sam autor wydał jeszcze kolejny tom pt. "Ludwik", ale z tą książką to już nie miałem szczęścia się zapoznać.
Polecam, warto!
KM.jpg
Plik ściągnięto 7040 raz(y) 49,58 KB
_________________ BillyBoy na kłopoty ma zawsze środek złoty.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum