_________________ Frakcja Miłośników Niewygodnych Kin
--------------------------------------------------------------------------
Až dojde moja poslední hodina, pochovajte mňa do bečky od vína
--------------------------------------------------------------------------
Wątek tak zjechał na bok że aż wrzucę dwa znalezione podczas "porządków" zdjęcia
Bardzo ciekawe ujęcie Most został po wojnie odbudowany jako stały, jednakże dla umożliwienia ruchu statków przęsło znajduję się wyżej niż pierwotnie. Dlatego też wyjazd kolejki z Nowego Dworu Gdańskiego w kierunku Stegny jest dość stromy (jak na Żuławy oczywiście ) i wymaga od maszynisty aby "dał w rurę"
Danzig liegt an die Radaune,
eine wunderschene Stadt,
die zu aller Lust und Laune
Flaumens mit Machandel hat.
Ei das is ein saubres Troeppchen
in Welutzke seine Hand.
Son Machandel von zwei Treppchen
gibt bestimmt kein Dachstuhlbrand
Erst die Flaume mang die Zähne
und die Zung' aus Schabernack
schiebt sich langsam dänn das kleene
Flaumensteinchen inne Back.
Und dann hinters Obstgemiese
dem Machandel nachjescheert,
dänn es wird allein auf diese
alte Art das Glas jeleert.
Iberm Flaumenstein im Glase
wie's nach altem Brauch sich schickt
wird dänn einmal vore Nase
der bewußte Stab jeknickt.
Und dänn is er ausjetrunken,
der Macheike, wie's sich ziemt -
Stobb'scher Schnaps, der Jetterfunken,
is in alle Welt beriehmt !
W temacie tej serii pocztówek. Wyszły one w dwóch różnych wersjach podpisów (treść jest taka sama) jedna pisana sütterlinem, druga gotykiem drukowanym. Na mojej stronie pocztówka nr 2 jest pisana sütterlinem, tutaj gotykiem. Ale nie spotkałem się do tej pory z pełnym kompletem z jednym stylem pisma. Podobno wyszła jeszcze przynajmniej jedna seria przedstawiająca inny sposób picia Machandla, czy ktoś coś o tym wie?
ciekawostką jest to , że ten zwyczaj opisał i pokazał przed 1939-ym rokiem w serii pocztowek bardzo popularny w tamtych latach gdański aktor Gustaw Nord .
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum