Dawny Gdańsk Strona Główna Dawny Gdańsk

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat :: Następny temat
Data założenia Gdańska
Autor Wiadomość
Wojtazz 

Wysłany: Pią Maj 25, 2007 10:43 pm   Data założenia Gdańska

1. Moim zamiarem założenia tego tematu nie było powtarzanie się (poszukaj sobie)
2. Jednakowoż chciałem się dowiedzieć, czy ktoś wie, zna datę: rok nie musi to być aż dzienna data, wiec poprosiłbym o jakiekolwiek informacje w tej sprawie. Bo to chyba nie jest rok 997?
Albo jakieś wzmianki o grodzie, inne nazwy, bo coś gdzieś czytałem ze nazwa Gdańsk to nie 1sza nazwa miasta jakaś dziwna nazwa podobna do teraźniejszej.... Proszę zatem o takowe informacje.

seestrasse 
Zesztrasia z Szafy

Wysłany: Pią Maj 25, 2007 10:57 pm   

a ja po cichu :szept: proszę Cię o przedstawienie się w naszym wątku powitalnym

Wojtazz 

Wysłany: Pią Maj 25, 2007 11:05 pm   

Okejka zrobi sie nawet naten tychmiast :D

Sabaoth 
Zachodni Prusak

Wysłany: Sob Maj 26, 2007 8:55 am   

Rok 997 dotyczy pierwszej wzmianki pisanej o mieście (sama wzmianka pojawiła się później ale dotyczyła wizyty niejakiego Wojtecha biskupa właśnie w tym roku). Nazwa miasta zapisana (ze słuchu) brzmiała Gyddanyzc. To są powszechnie znane fakty.

Jednakowoż, w 997 r. istniało już miasto, a nie wioska, czyli osada musiała się już od dłuższego czasu rozwijać. Kiedy dokładnie powstała nie wiadomo. Osadnictwo na tych terenach mogło pojawić się dużo wcześniej.

Jeśli chodzi o nazwę, to obie wersje (ta zaczynająca się na G i na D) są do siebie bardzo podobne. A różnice w zapisie wynikają po prostu z dowolności układania literek przez różnych autorów (nie było wtedy oficjalnej formy zapisu) i różnych języków, w których tą nazwę zapisywano.

Pietrucha 
onomasta-gangsta
Pietruszy

Wysłany: Sob Maj 26, 2007 2:18 pm   

Cos słyszałem, że ostatnio archeolodzy w Gdańsku wzięli sie za datowanie metodą dendrochronologiczną (?) - bardzo dokładną i jak sie okazało najwcześniejszą historię Gdańska trzeba pisać od początku, teraz nawet nie wiadomo do końca gdzie miłby sie znajdować ten Gyddanyzc.

a co do nazwy, to poprostu Niemcy mają trudnośc z wypowiedzeniem głosek "gd".

Pepo 
PDW

Wysłany: Sob Maj 26, 2007 4:32 pm   

Pietrucha napisał/a:
Cos słyszałem, że ostatnio archeolodzy w Gdańsku wzięli sie za datowanie metodą dendrochronologiczną

ostatnio? Jeśli mnie pamięć nie myli, początek szeroko zakrojonych prac archeologicznych z wykorzystaniem właśnie badań dendrochronologicznych miał miejsce jakoś na 1000-lecie Gdańska. [/b]

pumeks 
Mottlauspucker

Wysłany: Sob Maj 26, 2007 4:48 pm   

Pepo napisał/a:
Jeśli mnie pamięć nie myli, początek szeroko zakrojonych prac archeologicznych z wykorzystaniem właśnie badań dendrochronologicznych miał miejsce jakoś na 1000-lecie Gdańska.

Oj nie nie nie... wtedy to było raptem parę próbek spod Ratusza na Długiej, ale one jeszcze żadnej rewolucji nie spowodowały (były dość wiarygodne daty około AD 931, jedna próbka dała nawet AD 901).
Zamieszanie się zrobiło ostatnio (ok. 2003-2004) bo wyszło, że warstwy na Zamczysku, które prof. Jażdżewski 'intuicyjnie' (a tak naprawdę apriorycznie) datował od AD 980, w rzeczywistości są sporo późniejsze - więc w tej chwili wiadomo, że w czasie pobytu bpa Wojciecha grodu na Zamczysku raczej jeszcze nie było - natomiast co było w okolicy Długiej/Dł. Targu, trudno powiedzieć, bo zasięg odkryć jest trochę zbyt mały.
Pisałem już trochę o tym tutaj:
Gdański gród z 10. czy 11. wieku?

Odpowiedz do tematu