Wysłany: Wto Maj 22, 2007 1:32 pm Schematy stacji kolejowych
Nie bardzo wiedziałem gdzie to wrzucić a z drugiej strony nie chciałem tego rozrzucać po innych wątkach. Przepraszam za kiepski miejscami skan ale to skan z kserokopii. Są to schematy głównych węzłowych stacji na terenie K.E.D. Danzig czyli Królewskiej Dyrekcji kolejowej w Gdańsku w roku 1914. Jak dla mnie ciekawy jest zwłaszcza Malbork z układem w którym, inaczej niż obecnie, dominował kierunek Tczew - Braniewo - Królewiec, zaś wyjazd w kierunku Warszawy w dużej mierze pochodził z czasów Marienburg-Mlawkauer Eisenbahn czyli kolei Malborsko-Mławskiej.
Wszystkie schematy pochodzą z "Sammlung von Uebersichtsplänen Wichtiger Abzweigungsstationen der Eisenbahnen Deutschlands". Bearbeitet im Reichs-Eisenbahn-Amt. Vierzehne Auflage. Berlin 1914
Dworzec Żukowo Zachodnie. I ten sam dworzec widziany z tej samej perspektywy 90 lat temu, czyli krótko po wybudowaniu. Można dostrzec niezaprzeczalny postęp w porównaniu z tym co było kiedyś: Polacy zdołali otynkować cały budynek! A i drzewa jakie mamy dorodne...
Zukowo 2007.JPG
Plik ściągnięto 20139 raz(y) 79,56 KB
Zukowo 1917.jpg
Plik ściągnięto 20139 raz(y) 34,38 KB
_________________ BillyBoy na kłopoty ma zawsze środek złoty.
Zdjęcie ciekawe, tylko komentarza nie rozumiem: jestem podobno Polakiem (choć się o to nie starałem), ale nie przypominam sobie, żebym tynkował ten budynek Może sprecyzujesz, o których Polaków chodzi?
Niestety, nie można upublicznić ich nazwisk ze względu na Ustawę z dnia 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych. (Dz.U. 1997 nr 133 poz. 883 z późniejszymi zmianami).
To nie wycieczka, tylko zwiezienie całego sprzętu do Kolbud na naprawę i doprowadzenie do ludzkiego wyglądu. Ale fajnie że się zabraliście na dość nietypową trasę i tabor.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum