http://transport.asi.pwr.wroc.pl/images/photos/big/4/158899.jpg to dla zainteresowanych wyglądem,sam pstryknąłem go jako białego....[a kto to zmienia podpisy... ]
Wysłany: Pon Maj 21, 2007 2:26 pm Schemat sieci autobusowej i tramwajowej 1942 rok
Pomyślałem sobie że ktoś może będzie w stanie rozszyfrować skróty na schemacie sieci komunikacji na terenie Trójmiasta na bilecie miesięcznym z 1942 roku. Blankiet biletu pochodzi jeszcze z czasów Danziger Elektrische Strassenbahn A.G. czyli sprzed powołania Verkehrsbetriebe Danzig - Gotenhafen A.G. i jest to "Kraftwagen Zeitkarte fur Damen" czyli okresowy bilet autobusowy dla Pań. Interesują mnie oznaczenia stref taryfowych na bilecie. Części z nich domyśliłem się gdyńskie: Ko - Koliebken (czyli prawdopodobnie dawna granica WMG), Ah - Adlershorst, Stv - Stadtverwaltung, L.Pl Litzmannsplatz, Pu.Str. Putziger Strasse, K.Bhf - Kielau Bahnhof, Schl - Schlachthof., Oxh - Oxhoeft, a z Gdańska: np H.A. Halbe Allee, TH.Pl Dzg - Theaterplatz Danzig, Wdg. - Weidegasse, KrT. - Kranthor
Zeitkarte 1942.jpg Bilet miesięczny z 1942 roku na przejazdy na trasie Oksywie - Chylonia róg ul. Puckiej
Może po prostu dlatego, że kiedyś kobiety były traktowane inaczej nie tylko przez indywidua pokroju łyżwo-lepperów.
Skoro kobieta z definicji była osobą będącą na utrzymaniu męża i pracującą tylko wyjątkowo, to oczywistym było, ze należy jej się zniżka na przejazd - podobnie jak do dziś należy się ona młodzieży szkolnej i studenckiej.
Tak se to tylko wymyśliłem na logikę*
Danzi, to są lata czterdzieste... bywało, że babki zupełnie samodzielnie prowadziły tramwaje, a jeśli mogę za przeproszeniem, posunąć się dalej, to pełniły funkcje strażniczek w obozach koncentracyjnych.
ale fakt, mogły to być wyjątki.
danziger napisał/a:
Tak se to tylko wymyśliłem na logikę*
*wiem, że kobietom to obca materia
Ale pewne dobre, przedwojenne zwyczaje mogły pozostać.
Zwłaszcza, że akurat w Niemczech babki (a w kazdym razie większość z nich) praktycznie do końca wojny nie musiały pracować - każda, która miała chłopa na froncie dostawała od państwa potężne zasiłki pozwalające żyć nawet na wyższym poziomie niż przed wojną (vide: Aly Goetz Państwo Hitlera).
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum