Wysłany: Nie Mar 18, 2007 8:43 pm Dawna żwirownia w Oliwie
Witam! Nie znalazłem wątku na ten temat, wiec pozwoliłem sobie go założyć . Otóz interesuje mnie wszystko co jest związane z dawną żwirownią w oliwskim lesie, tą która znajduje sie mniej wiecej za zespołem dawnego Dworu III. Na pewno wszyscy wiedza o co mi chodzi. Wiem tylko tyle że żwirownia zakończyła swa działalność na początku lat 90-tych (to z tematu o wieży stalowej stojącej nieopodal). Poza tym interesuje mnie wszystko co z nią związane: jej dzieje, zdjęcia, także wspomnienia osób które pamiętają to miejsce z lat dawnych. Otwieram zatem dyskusję, bom wielce ciekaw wypowiedzi!
Skakałem tam z krawędzi skarpy w latach 60-tych. Było wspaniale.
Ale, tak na poważnie, niewiele mogę napisać.
Pamiętam, że intensywne kopanie skończyło się, też w latach 60-tych. Urobek wywoziły wywrotki ZIŁ. Po tam był tam mały zakład prefabrykacji, albo produkcji pustaków.
Hmm... Żwirownia to miejsce, gdzie jestem teraz często, szczególnie w weekendy. Z tego co mi wiadomo, a wiadomo mi na ten temat dużo to tam ludzie z reguły tylko piją itd. Po prostu miejsce do zabawy dla młodzieży, podobnie jak forty. ;]
kilka lat temu było to również miejsce spotkań graczy Paintball oraz ASG, ale kiedy znikły leżące na dole kłody, zniknęła atrakcyjność tego miejsca dla graczy
Kiedyś, w podstawówce z kumplem budowaliśmy ziemiankę u podnóża skarpy żwirowni a zakład jeszcze funkcjonował - wylewano tam chyba betonowe trylinki i coś jeszcze pewnie. Teraz to żenada niestety - wspaniałe miejsce ale młodzież organizujaca tu ogniska kompletnie po sobie nie sprząta, są pewnie wyjątki ale biorąc pod uwagę "przerób" miejsca niezauważalne a przecież nie tak trudno schować pustą butelkę z powrotem do torby (nawet jak nie jest wymienna) i kapsla nie rzucać w trawę a do kieszeni, papierki i inne rzeczy też... 8 lat temu odwiedzałem to miejsce z przyjemnością a dzisiaj, z powodu śmieci, od czasu do czasu tylko...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum