Kolejne zdjęcia zamieszczę po uzyskaniu odpowiedzi na trzy pytania (odpowiedzi znam):
1. Jakie trzy ulice widać na zdjęciu?
2. Jaki budynek (fragment) widać po prawej stronie zdjęcia?
3. Co obecnie znajdnuje się w miejscu budynku z lewej strony zdjęcia (z nr 14)?
P.S. Tabliczka z nazwą ulicy mało czytelna, ale nazwa jest długa.
_________________ Czyż nie rozumie pan, że wszystko, co piękne w architekturze, osiągnięto już dawno temu? Zostało to autorytatywnie stwierdzone. (Ayn Rand "Źródło")
Też na pierwszy rzut oka wydawało mi się, że to jest Mikołaj, ale on ma inne ściany. Stawiam na:
1. Bielańska, Podbielańska, Korzenna.
2. Nie wiem... Na podstawie tej mapy można by powiedzieć, że to jest coś dobudowanego do Ratusza Staromiejskiego, ale na zdjęciu widać (po paśmie światła przed rowerzystą), że tam jest przerwa między budynkami - więc coś tu się nie zgadza, nie wiem, może to jednak w ogóle nie to miejsce - albo zabudowa się w międzyczasie zmieniła.
3. Parking.
Mój strzał wynika stąd, że książka adresowa wskazuje, że Max Neubert miał sklep elektrotechniczny przy Pfefferstadt 38/39 - układ ulic pasuje, a to coś na drzwiach wygląda jak żarówka. Dawna nazwa Podbielańskiej (Weißmoenchen-Hintergasse) też jest długa, więc i tabliczka z nazwą byłaby chyba OK. Układ okien na narożnym budynku po lewej też pasuje ( http://www.danzig-online.pl/tour/a36.html )... Tylko ten budynek po prawej... Hmmm.
1. Ulica, z której zrobiono zdjęcie to Weißmoenchen-Kirchengasse, ta po lewej to Weißmoenchen-Hintergasse, a na wprost to Pfefferstadt.
2. Po prawej widać fragment ratusza staromiejskiego (przynajmniej tak wynika z mojego planu).
3. W tym miejscu jest dzisiaj parking.
Do pięknego wywodu powyżej dodam jeszcze, że numeracja domów po widocznej stronie Weißmoenchen-Hintergasse zaczynała się od nr 14.
Placówka graniczna znajdowała się w Rozewiu, jeszcze w latach sześćdziesiątych ubiegłego wieku stały jej opuszczone mury. Teraz, gdzie niegdzie resztki fundamentów.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum