Wysłany: Sob Mar 03, 2007 6:13 pm Re: cmentarz przy Labesweg
pawel.45 napisał/a:
a tu rzut oka w przeciwnym kier.
dokładnie w tym domu ( pierwszy po prawej ) graniczoncym z bocznicą do browaru , się urodziłem i wychowałem .
a Ty zrobiłeś to zdjęcie stojąc prawie w tym miejscu ( może troszku bardziej na zachod ) gdzie wychodzil pierwotnie tunel z peronu pociągow dalekobieżnych . tunel ten byl jeszcze w latach 70-tych wykorzystywany jako magazyn mat. budowlanych dworca we Wrzeszczu .
dokładnie tam . tam jak jest ta pierwsza białoczerwona strzałka w prawo .
a tam było tyyyllle desek , ktore tak potrzebowałem na budowę gołębnika , wiesz wtedy tzn. w 70-tych " wszyscy " hodowali gołebie .
na pewno nie .
ten tunel wychodził po prawej stronie zdjęcia , nie wiem czy znasz te stare wejście do kas jak nie było jeszcze pętli autobusowej ale juz przy nowym budynku dworca Wrzeszcz .
ja pamiętam jeszcze ten stary poniemiecki budynek , a najbardziej tą pijalnie piwa , w ktorej moj dziadek często urzędował . to wszystko mam jeszcze przed oczami .
ten murek to na pewno pozostałości wpływu Strzyży pod tory przy mleczarni , a kiedyś tak pięknie pływało sie tratwą od wodospadu przy Stawowej pod torami aż do mleczarni , przeżycie piękne , ktore pozostaje na całe życie .
Jestem prawie pewien, że murek obok którego przechodzą Państwo z dzieckiem jest pozostałością po rampie załadunkowej, która stała w tym miejscu, rampa ta kiedyś była też peronem dla pociagów jeżdżących z Wrzeszcza do Starej Piły. Wejście do starego tunelu na perony dalekobiezne znajduje się pomiędzy Apteką u Kolejarzy, a budyneczkiem dla kierowców z ZKM-u, na lewo od obecnego budynku dworca PKP. Wejście do tunelu jest zamknięte dwuskrzydłowymi drzwiami koloru bodajże zielonego:)
Jestem prawie pewien, że murek obok którego przechodzą Państwo z dzieckiem jest pozostałością po rampie załadunkowej, która stała w tym miejscu, rampa ta kiedyś była też peronem dla pociagów jeżdżących z Wrzeszcza do Starej Piły
rampę tą pamientam ale jako rampę gdzie ładowano złom ze złomowca , rozładowywano fiaty z lawet kolejowych , a najbardziej to wojsko dawało się we znaki jak dwa , trzy razy do roku przez kilka dni i nocy ładowali czołgi i wszelkiego rodzaju pojazdy , jadąc na poligon .
ale to by oznaczało , że ta obecna ulica leży na miejscu dawnego toru ślepego .
poprzednio przebiegała ulica pomiędzy rampą a płotem mleczarni .
a najbardziej to wojsko dawało się we znaki jak dwa , trzy razy do roku przez kilka dni i nocy ładowali czołgi i wszelkiego rodzaju pojazdy , jadąc na poligon .
Hmmm,nam to zajmowało góra pół dnia.
_________________ Bacz byś nie zgłupiał od mądrości swojej.
...ten tunel wychodził po prawej stronie zdjęcia , nie wiem czy znasz te stare wejście do kas jak nie było jeszcze pętli autobusowej ale juz przy nowym budynku dworca Wrzeszcz .
ja pamiętam jeszcze ten stary poniemiecki budynek...
Ja właśnie pamiętam (choć coraz słabiej) tamten dawny układ sprzed przebudowy, również ten dawny ceglany budynek stacji.
W lipcu 1964r. wyprowadziłem się z Wrzeszcza i niestety już więcej nie przyjechałem tu kolejką elektryczną (wtedy nie było żadnej SKM-ki, ani "Modraka" - co usiłował ktoś kiedyś lansować - lecz bez skutku). Przez te lata szczegóły zatarły się w pamięci - bo poprostu widoku "nie odświerzałem". W tym rejonie nie bywałem aż do ub. roku, mimo wielokrotnych wizyt w wielu innych miejscach Wrzeszcza.
Zmiany, które tu nastąpiły spowodowały u mnie pewną dezorientację i dlatego mam prośbę o zaznaczenie na załączonej fotce lokalizacji wejścia do tunelu prowadzącego na peron "dalekobieżny". Co do rampy i dawnego przebiegu ulicy nie mam już wątpliwości.
Z góry dziękuję i pozdrawiam.
ps - co miałeś na myśli piszac że na dawnej ulicy zapanował "Hochtief"?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum