Pętle są, będą i muszą być. To nie jest dwudziestolecie międzywojenne. Niewiele fabryk produkuje dziś tramwaje dwukierunkowe. Poza tym nie wiadomo jak dortmundzkie dwudziestolatki długo jescze pojeżdżą. Oczywiście będą przydatne tak jak napisano wcześniej w przypadkach awarii i remontów, także linię na Chełm będzie można dzięki temu oddawać do użytku stopniowo. Ale wczesniej, czy później na końcu i tak będzie musiała powstać pętla.
A skoro tak, to może by przywrócić tramwaj na Waryńskiego?
mi pasuje sugestia wiewióra-poprzednim postem do Corziego chyba namieszałem.Bo mogło być tak,że tor z np jechał prosto na Mazurską ale jestem przesiewańcem i nie za często pomijając dzieciństwo bywałem w Brzeźnie
Prosto w Mazurską nie. Zwłaszcza, że zaczyna się ona daleko stamtąd (patrz: http://www.forum.dawnygda...opic.php?t=3561 ). Jak widać na dołączonym zdjęciu tory w kierunku z i do Nowego Portu łączyły się i dopiero kawałek dalej (na wysokości byłej toalety) był kolejny rozjazd z którego jeden tor szedł wzdłuż ul. Krasickiego i ściany lasu do NP a drugi właśnie do lasku. Tam znajdowała się zwykła mijanka. Wówczas można było na niej zmieścić nawet kilka krótkich przyczepek.
Gdy budowano drugi tor do Portu trzeba było trochę drzew wyciąć i wcale nie jestem pewien, czy teren byłego żeberka jest dziś jeszcze nadal jeszcze w lesie, czy na skraju. Ale najtrafiniejsze wydaje się zdjęcie 6: http://img99.imageshack.u...e=image2fh6.jpg .
A może Renekk znajdzie na swoim filmie to miejsce?
Ja tu widzę "7", ale noszę okulary więc może mi się tylko zwiduje
Sabaoth napisał/a:
To chyba nie jest 11
Oczywiście, że nie. Piątka jak byk. Siódemka nie mogła być, bo to już jest nowy Błędnik, więc 7 już nie miała ze Śródmieściem nic wspólnego. A że nie 11 to widać, bo jest tylko jedna cyfra.
Zdjęcie zostało zrobione 02.09.1970 i jak widać na załączonym powiększeniu jest to 11tka (tak jak wcześniej gdzieś pisałem). Autorem zdjęcia jest p. Hilkenbach.
Niestety mogę sięgać pamięcią tylko od 1975 roku, tzn. od czasu kiedy zamieszkaliśmy w Gdańsku. Te tory (bo były tam dwa tory i chyba nawet krzyżownica rozjazdu) już wtedy były porośnięte sporymi sosnami, co wydało mi dosyć oryginalne i tajemnicze. Zaczynały się mniej więcej na wysokości obecnego "dzikiego przejścia" na przedłużeniu alejki do bud kąpielowych, a kończyły na wspomnianym już ziemnym wale. Zniknęły przy okazji remontu torów w kierunku NP chyba hna początku lat 90-tych.
Z filmu niestety więcej nie można zobaczyć: kamera robi ćwierćobrót w prawo i koniec. Więcej ujęć w tym miejscu nie ma.
W tej chwili niestety nie mam dostępu do swoich map, ale jutro, najpóźniej w poniedziałek będę je znów miał pod ręką - sprawdzę na pewno.
Co do zdjęcia numer sześć i przeciskania się tramwaju przez drzewka - po pierwsze drzewka przez ładnych parę lat trochę urosły i od wiatrów powyginały, a po drugie zastanawiam się czy tory nie szły z drugiej strony drzew - tam gdzie ta pierwsza strzałka od lewej. Z tego ujęcia po prostu nie mam pewności.
No cóż wypada w takim razie przeprosić Rev'a. Dobrze, że się nie zakładałem bo mógłbym sporo przegrać. A byłem w stanie postawić sporo.
Ale w takim razie mam też pytanie. Czy jesteś w stanie rozszyfrować, czy jest to 1263, czy 1266? Szczerze mówiąc wolałbym, żeby był to ~63, bo ten drugi żyje i nawet można się nim przejechać jeszcze dzisiaj.
No cóż wypada w takim razie przeprosić Rev'a. Dobrze, że się nie zakładałem bo mógłbym sporo przegrać. A byłem w stanie postawić sporo.
Ale w takim razie mam też pytanie. Czy jesteś w stanie rozszyfrować, czy jest to 1263, czy 1266? Szczerze mówiąc wolałbym, żeby był to ~63, bo ten drugi żyje i nawet można się nim przejechać jeszcze dzisiaj.
Postawisz mi flaszkę przy okazji . Po lewej 1263, po prawej 905.
Żeby choć trochę rozładować atmosferę wrzucę mini zagadkę z tramwajem w tle (niestety bez numeru ): co robią ludzie na zdjęciu? Nie pytam gdzie zrobiono zdjęcie, bo to chyba wszyscy wiedzą.
A swoją drogą szkoda stracić takiego pasjonata z powodu jakichś dupereli...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum