Dawny Gdańsk Strona Główna Dawny Gdańsk

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat :: Następny temat
Tramwaje w Gdańsku
Autor Wiadomość
seestrasse 
Zesztrasia z Szafy

Wysłany: Sob Lut 10, 2007 4:46 pm   

trochę szkoda pętli... :wink:

Tangens 

Wysłany: Sob Lut 10, 2007 5:10 pm   

Pętle są, będą i muszą być. To nie jest dwudziestolecie międzywojenne. Niewiele fabryk produkuje dziś tramwaje dwukierunkowe. Poza tym nie wiadomo jak dortmundzkie dwudziestolatki długo jescze pojeżdżą. Oczywiście będą przydatne tak jak napisano wcześniej w przypadkach awarii i remontów, także linię na Chełm będzie można dzięki temu oddawać do użytku stopniowo. Ale wczesniej, czy później na końcu i tak będzie musiała powstać pętla.
A skoro tak, to może by przywrócić tramwaj na Waryńskiego? :hiihihi: :lol:

turecki 
Motorniczy
ech te....

Wysłany: Sob Lut 10, 2007 5:25 pm   

mi pasuje sugestia wiewióra-poprzednim postem do Corziego chyba namieszałem.Bo mogło być tak,że tor z np jechał prosto na Mazurską :hmmm: ale jestem przesiewańcem i nie za często pomijając dzieciństwo bywałem w Brzeźnie

Tangens 

Wysłany: Sob Lut 10, 2007 5:48 pm   

Prosto w Mazurską nie. Zwłaszcza, że zaczyna się ona daleko stamtąd (patrz: http://www.forum.dawnygda...opic.php?t=3561 ). Jak widać na dołączonym zdjęciu tory w kierunku z i do Nowego Portu łączyły się i dopiero kawałek dalej (na wysokości byłej toalety) był kolejny rozjazd z którego jeden tor szedł wzdłuż ul. Krasickiego i ściany lasu do NP a drugi właśnie do lasku. Tam znajdowała się zwykła mijanka. Wówczas można było na niej zmieścić nawet kilka krótkich przyczepek.
Gdy budowano drugi tor do Portu trzeba było trochę drzew wyciąć i wcale nie jestem pewien, czy teren byłego żeberka jest dziś jeszcze nadal jeszcze w lesie, czy na skraju. Ale najtrafiniejsze wydaje się zdjęcie 6: http://img99.imageshack.u...e=image2fh6.jpg .
A może Renekk znajdzie na swoim filmie to miejsce?

brzezno.jpg
Plik ściągnięto 6637 raz(y) 51,59 KB

rev 

Wysłany: Sob Lut 10, 2007 6:48 pm   

Tangens napisał/a:

knovak napisał/a:
Ja tu widzę "7", ale noszę okulary więc może mi się tylko zwiduje :hihi:
Sabaoth napisał/a:
To chyba nie jest 11 :%
Oczywiście, że nie. Piątka jak byk. Siódemka nie mogła być, bo to już jest nowy Błędnik, więc 7 już nie miała ze Śródmieściem nic wspólnego. A że nie 11 to widać, bo jest tylko jedna cyfra.

Zdjęcie zostało zrobione 02.09.1970 i jak widać na załączonym powiększeniu jest to 11tka (tak jak wcześniej gdzieś pisałem). Autorem zdjęcia jest p. Hilkenbach.

turecki 
Motorniczy
ech te....

Wysłany: Sob Lut 10, 2007 7:07 pm   

a tu też Gdańsk i tramwaj http://photos.allegro.pl/...36510/163365100

renekk 

Wysłany: Sob Lut 10, 2007 8:42 pm   

Niestety mogę sięgać pamięcią tylko od 1975 roku, tzn. od czasu kiedy zamieszkaliśmy w Gdańsku. Te tory (bo były tam dwa tory i chyba nawet krzyżownica rozjazdu) już wtedy były porośnięte sporymi sosnami, co wydało mi dosyć oryginalne i tajemnicze. Zaczynały się mniej więcej na wysokości obecnego "dzikiego przejścia" na przedłużeniu alejki do bud kąpielowych, a kończyły na wspomnianym już ziemnym wale. Zniknęły przy okazji remontu torów w kierunku NP chyba hna początku lat 90-tych.
Z filmu niestety więcej nie można zobaczyć: kamera robi ćwierćobrót w prawo i koniec. Więcej ujęć w tym miejscu nie ma.
W tej chwili niestety nie mam dostępu do swoich map, ale jutro, najpóźniej w poniedziałek będę je znów miał pod ręką - sprawdzę na pewno.

Wiewior 

Wysłany: Sob Lut 10, 2007 8:59 pm   

Co do zdjęcia numer sześć i przeciskania się tramwaju przez drzewka - po pierwsze drzewka przez ładnych parę lat trochę urosły i od wiatrów powyginały, a po drugie zastanawiam się czy tory nie szły z drugiej strony drzew - tam gdzie ta pierwsza strzałka od lewej. Z tego ujęcia po prostu nie mam pewności.

Tangens 

Wysłany: Nie Lut 11, 2007 1:43 am   

No cóż wypada w takim razie przeprosić Rev'a. Dobrze, że się nie zakładałem bo mógłbym sporo przegrać. A byłem w stanie postawić sporo.
Ale w takim razie mam też pytanie. Czy jesteś w stanie rozszyfrować, czy jest to 1263, czy 1266? Szczerze mówiąc wolałbym, żeby był to ~63, bo ten drugi żyje i nawet można się nim przejechać jeszcze dzisiaj.

rev 

Wysłany: Nie Lut 11, 2007 5:12 am   

Tangens napisał/a:
No cóż wypada w takim razie przeprosić Rev'a. Dobrze, że się nie zakładałem bo mógłbym sporo przegrać. A byłem w stanie postawić sporo.
Ale w takim razie mam też pytanie. Czy jesteś w stanie rozszyfrować, czy jest to 1263, czy 1266? Szczerze mówiąc wolałbym, żeby był to ~63, bo ten drugi żyje i nawet można się nim przejechać jeszcze dzisiaj.
Postawisz mi flaszkę przy okazji :D . Po lewej 1263, po prawej 905.

Corzano 
bi-cyklista
z Północy

Wysłany: Nie Lut 11, 2007 12:37 pm   

Wiewior napisał/a:
Przydałyby się jeszcze zdjęcia z miejsc zaznaczonych strzałkami w stronę NP i Brzeźna :OO

Zrobione. Zerknij/cie, proszę (:arrow: tutaj).

renekk 

Wysłany: Nie Lut 11, 2007 7:26 pm   

Żeby choć trochę rozładować atmosferę wrzucę mini zagadkę z tramwajem w tle (niestety bez numeru :wink: ): co robią ludzie na zdjęciu? Nie pytam gdzie zrobiono zdjęcie, bo to chyba wszyscy wiedzą.
A swoją drogą szkoda stracić takiego pasjonata z powodu jakichś dupereli...

IMAG0001.jpg
Plik ściągnięto 6465 raz(y) 50,4 KB

jayms 
dżejms

Wysłany: Nie Lut 11, 2007 7:29 pm   

Budują pomnik Trzech Krzyży?

renekk 

Wysłany: Nie Lut 11, 2007 10:50 pm   

jayms napisał/a:
Budują pomnik Trzech Krzyży?

Dokładniej: asekurują montaż jednej z kotwic. Właściwie to nie była zagadka, tylko pretekst...

renekk 

Wysłany: Pon Lut 12, 2007 8:12 am   

Krzysztof napisał/a:
Cytat:

Tu prośba do renekk'a. Czy na twojej, którejś mapie, nie jest ona zaznaczona?

Niestety, na mojej radzieckiej sztabówce nie ma takich szczegółów :II

Odpowiedz do tematu