A tak na poważnie to fakt że wandalizm i złomiarze to straszna plaga,ostatnio widziałem jak z mostu siennickiego dwóch takich pchało wózek a na nim piękne nowe żółte barierki ochronne... ech...
Czy zadzwoniłeś na policję?
_________________ Frakcja Miłośników Niewygodnych Kin
--------------------------------------------------------------------------
Až dojde moja poslední hodina, pochovajte mňa do bečky od vína
Właśnie o to mi chodziło. Szkoda impulsów telefonicznych.
Połączenie z 997 jest bezpłatne.
Naprawdę warto to robić - przynajmniej (w najgorszym razie) odrobinę podciąga im się statystyki do rzeczywistości. A może komuś uratuje się mienie/zdrowie/życie?
Twoja wiara w policję jest krzepiąca. Jak zobaczę coś wyżej opisanego, zadzwonię do Ciebie.
Jeśli chodzi o wiarę w polską policję, to można mnie nazwać wojującym ateistą.
Mimo wszystko jednak uważam, że dzwonić warto bo to nic nie kosztuje, a może pomóc. Raz nawet byłem świadkiem jak taki telefon uratował komuś zdrowie (a może i życie).
Nie zgłaszanie przestępstw (choć w pewnym stopniu zrozumiałe) to jeden z wielu kamyczków, składających się na niewydolność polskiego aparatu "sprawiedliwości".
Nie zgłaszanie przestępstw (choć w pewnym stopniu zrozumiałe) to jeden z wielu kamyczków, składających się na niewydolność polskiego aparatu "sprawiedliwości".
Kilka razy mnie całkowicie zlekceważono, więc sobie darowałem. Lubię się czasem powygłupiać, ale nie wtedy, gdy sprawa wydaje mi się poważna.
Nie pozwalaj się lekceważyć. Większość artykułów kodeksu wykroczeń to sprawy które można zgłosić anonimowo i Policja nie ma prawa żądać od ciebie podania danych osobowych. Wczoraj wracająć do domu w nocy widziałem na mieście ekipię pijanych idiotów, krzyczących bez sensu jakieś bzdury i rozbijających butelki. Chwyciłem za 997 bo ich czyn to klasyczny art. 51 kodeksu wykroczeń - zakłócania spokoju i porządku publicznego, ciszy nocnej itd. Grzywna w drodze mandatu jest do 500 zł, a w sądzie nawet i do 5000 zł. I co? Dyżurny na 997 od razu zareagował, przekierował rozmowę na komisariat. Powiedziałem jak zwykły obywatel o co chodzi i żeby szybko się bujali bo jest dym. Nic... cenne minuty, a ci idioci nadal swoje. No to jeszcze raz 997, dyżurny miasta powiedział że mogą mieć akurat interwencję i jak tylko skończą jadą. Minęło 10 minut i jak wpadli, to banda od razu uciekała. Radiowóz przejechał, a ci idioci schowali się za blokiem patrzą co się dzieje. To znowu 997,a dyżurny przełączył mnie na głośnomówiący z patrolem "zgłaszający na linii" i podałem im dokładnie gdzie stoją. I od razu ich trafili. Kilku poschylało się pod blokami i uciekło, krzycząć z niemocy coś tam "HWDP" itd. Dwóch zatrzymali i od razu zapakowali do radiowozu. Komisariat, mandat i do domu. A koledzy będą już inaczej może się zachowywać jak jeden czy drugi dostanie po 500 zł do zapłaty
Trzeba chcieć coś zrobić i być konsekwentnym. A jak im się nie chce, to trzeba to tępić coż powiedzieć. Zadzwonić jeszcze raz za chwilę i jeszcze raz. Impulsy nie lecą bo to numery darmowe. Mają obowiązek podjąć interwencję. Nawet jak mają inne zdarzenie, to po jego zakończeniu przyjechać i sprawdzić. A jak sprawa jest nagła typu pobicie, zniszczenie mienia to mogą nawet skierować drugi patrol czy też patrol z dzielnicy obok.
Ostatnio zmieniony przez Ponury2 Sob Lip 14, 2007 4:38 pm, w całości zmieniany 1 raz
Też uważam, że warto dzwonić i dzwonię...
...ostatnio w marcu lub w kwietniu. Wracałem sobie około 19-20-tej (w każdym bądź razie było już ciemno) Słowackiego do domku, a na wysokości PCK-u spostrzegłem kilku zakapturzonych młodzieńców przerzucających z terenu koszar metalowe elementy konstrukcyjne. Zjechałem na pobocze, zadzwoniłem na 997, zgłosiłem i poczekałem na rozwój wypadków. ;) Po około 5 minutach podjechał radiowóz i zgarnął złomiarzy kilkadziesiąt metrów dalej - bo tyle zdążyli ujechać.
_________________ Frakcja Miłośników Niewygodnych Kin
Až dojde moja poslední hodina, pochovajte mňa do bečky od vína
Puentując - idzie grupka złomiarzy czy ktoś inny, wiozą albo robią coś co się nam wydaje podejrzane szybki telefon na 997 i zgłoszenie podejrzenia kradzieży czy też zniszczenia mienia. Zero podania danych osobowych - na ewentualne pytanie o dane odpowiadamy odmownie. Dostając takiego zgłoszenie patrol musi podjechać i sprawdzić
Przy okazji chciałbym coś powiedzieć ogólnie. Odnośnie zgłoszeń interwencji na 997/998/999 czy też innych do służb w ogóle - sama bezzasadność ewentualnej interwencji nie jest żadną podstawą do karania zgłaszającego. Nieraz służby straszą nas bzdurami, ale niektórzy ludzie nie znają przepisów i to łykają Jest artykuł kodeksu wykroczeń:
Art. 66. § 1. (81) Kto ze złośliwości lub swawoli, chcąc wywołać niepotrzebną czynność fałszywym alarmem, informacją lub innym sposobem, wprowadza w błąd instytucję użyteczności publicznej albo inny organ ochrony bezpieczeństwa, porządku publicznego lub zdrowia, podlega karze aresztu, ograniczenia wolności albo grzywny do 1.500 złotych.
§ 2. Jeżeli wykroczenie spowodowało niepotrzebną czynność, można orzec nawiązkę do wysokości 1.000 złotych.
Ale jak sami widzicie trzeba najpierw wypełnić odpowiednie znamiona. Dotyczy to zgłoszeń telefonicznych, a nie zawiadomień składanych osobiśćie na protokół. Złośliwością bądź swawolą nie jest przecież zawiadomienia o przestępstwie czy wykroczeniu, które faktycznie ma miejsce lub też mamy podejrzenie że nastąpiło. W przypadku niepotwierdzenia patrol jedynie legitymuje osobę, wpisuje jej dane do notatnika i dziękuję, przepraszam do widzenia
Wiadomo, są dwie strony medalu. Ludzie pierdoły nieraz zgłaszają, ale co z tego. Taka praca
Właśnie tak traktują moje zgłoszenia o zastawianiu wjazdu na posesję na ulicy z zakazem postoju. Reagują na 10% zgłoszeń, więc wg mnie powinni dostać co dziesiątą wypłatę.
w tym wypadku lepiej zadzwonić do Straży Miejskiej - na moim osiedlu regularnie pojawia się zaalarmowana przez mieszkańców SM i wlepia mandaty za parkowanie w miejscach niedozwolonych oraz na drogach pożarowych. mam wrażenie, że są bardzo gorliwi
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum