Dawny Gdańsk Strona Główna Dawny Gdańsk

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat :: Następny temat
Zadzwońcie po policję
Autor Wiadomość
Marcin 

Wysłany: Pon Lut 05, 2007 10:45 am   

Cytat:
A tak na poważnie to fakt że wandalizm i złomiarze to straszna plaga,ostatnio widziałem jak z mostu siennickiego dwóch takich pchało wózek a na nim piękne nowe żółte barierki ochronne... ech...

Czy zadzwoniłeś na policję?
--------------------------------------------------------------------------

Corzano 
bi-cyklista
z Północy

Wysłany: Pon Lut 05, 2007 10:51 am   

Marcin napisał/a:

Ale z Ciebie poranny żartowniś. :hihi:

tobocian 

Wysłany: Sro Lut 07, 2007 10:06 am   

Cytat:

A wiecie że dzwoniłem najpierw na Stogi ale tam głucho :hmmm: było to wtedy na sławetną gorącą linię997 :hihi: "przyjąłem,sprawdzimy" :OO usłyszałem :hurra:

Corzano 
bi-cyklista
z Północy

Wysłany: Sro Lut 07, 2007 10:20 am   

tobocian napisał/a:
"przyjąłem,sprawdzimy"

Właśnie o to mi chodziło. Szkoda impulsów telefonicznych. :II

danziger 
Korytarzanin

Wysłany: Czw Lut 08, 2007 2:51 am   

Corzano napisał/a:
tobocian napisał/a:
"przyjąłem,sprawdzimy"

Połączenie z 997 jest bezpłatne.
Naprawdę warto to robić - przynajmniej (w najgorszym razie) odrobinę podciąga im się statystyki do rzeczywistości. A może komuś uratuje się mienie/zdrowie/życie?

Corzano 
bi-cyklista
z Północy

Wysłany: Czw Lut 08, 2007 8:52 am   

danziger napisał/a:
Corzano napisał/a:
tobocian napisał/a:
"przyjąłem,sprawdzimy"

Naprawdę warto to robić

Twoja wiara w policję jest krzepiąca. Jak zobaczę coś wyżej opisanego, zadzwonię do Ciebie. :hihi:

danziger 
Korytarzanin

Wysłany: Czw Lut 08, 2007 8:24 pm   

Corzano napisał/a:
Twoja wiara w policję jest krzepiąca. Jak zobaczę coś wyżej opisanego, zadzwonię do Ciebie. :hihi:

Jeśli chodzi o wiarę w polską policję, to można mnie nazwać wojującym ateistą.
Mimo wszystko jednak uważam, że dzwonić warto bo to nic nie kosztuje, a może pomóc. Raz nawet byłem świadkiem jak taki telefon uratował komuś zdrowie (a może i życie).
Nie zgłaszanie przestępstw (choć w pewnym stopniu zrozumiałe) to jeden z wielu kamyczków, składających się na niewydolność polskiego aparatu "sprawiedliwości".

Corzano 
bi-cyklista
z Północy

Wysłany: Czw Lut 08, 2007 8:34 pm   

danziger napisał/a:
Nie zgłaszanie przestępstw (choć w pewnym stopniu zrozumiałe) to jeden z wielu kamyczków, składających się na niewydolność polskiego aparatu "sprawiedliwości".

Kilka razy mnie całkowicie zlekceważono, więc sobie darowałem. Lubię się czasem powygłupiać, ale nie wtedy, gdy sprawa wydaje mi się poważna.

Ponury2 

Wysłany: Sob Lip 14, 2007 3:54 pm   

Nie pozwalaj się lekceważyć. Większość artykułów kodeksu wykroczeń to sprawy które można zgłosić anonimowo i Policja nie ma prawa żądać od ciebie podania danych osobowych. Wczoraj wracająć do domu w nocy widziałem na mieście ekipię pijanych idiotów, krzyczących bez sensu jakieś bzdury i rozbijających butelki. Chwyciłem za 997 bo ich czyn to klasyczny art. 51 kodeksu wykroczeń - zakłócania spokoju i porządku publicznego, ciszy nocnej itd. Grzywna w drodze mandatu jest do 500 zł, a w sądzie nawet i do 5000 zł. I co? Dyżurny na 997 od razu zareagował, przekierował rozmowę na komisariat. Powiedziałem jak zwykły obywatel o co chodzi i żeby szybko się bujali bo jest dym. Nic... cenne minuty, a ci idioci nadal swoje. No to jeszcze raz 997, dyżurny miasta powiedział że mogą mieć akurat interwencję i jak tylko skończą jadą. Minęło 10 minut i jak wpadli, to banda od razu uciekała. Radiowóz przejechał, a ci idioci schowali się za blokiem patrzą co się dzieje. To znowu 997,a dyżurny przełączył mnie na głośnomówiący z patrolem "zgłaszający na linii" i podałem im dokładnie gdzie stoją. I od razu ich trafili. Kilku poschylało się pod blokami i uciekło, krzycząć z niemocy coś tam "HWDP" itd. Dwóch zatrzymali i od razu zapakowali do radiowozu. Komisariat, mandat i do domu. A koledzy będą już inaczej może się zachowywać jak jeden czy drugi dostanie po 500 zł do zapłaty :)

Trzeba chcieć coś zrobić i być konsekwentnym. A jak im się nie chce, to trzeba to tępić coż powiedzieć. Zadzwonić jeszcze raz za chwilę i jeszcze raz. Impulsy nie lecą bo to numery darmowe. Mają obowiązek podjąć interwencję. Nawet jak mają inne zdarzenie, to po jego zakończeniu przyjechać i sprawdzić. A jak sprawa jest nagła typu pobicie, zniszczenie mienia to mogą nawet skierować drugi patrol czy też patrol z dzielnicy obok.
Ostatnio zmieniony przez Ponury2 Sob Lip 14, 2007 4:38 pm, w całości zmieniany 1 raz  

Corzano 
bi-cyklista
z Północy

Wysłany: Sob Lip 14, 2007 4:32 pm   

Ponury2 napisał/a:
Nie pozwalaj się lekceważyć.

Nie pozwalam. Mam to gdzieś. Nie będę walił głową w mur.

Marcin 

Wysłany: Sob Lip 14, 2007 4:35 pm   

Też uważam, że warto dzwonić i dzwonię...
...ostatnio w marcu lub w kwietniu. Wracałem sobie około 19-20-tej (w każdym bądź razie było już ciemno) Słowackiego do domku, a na wysokości PCK-u spostrzegłem kilku zakapturzonych młodzieńców przerzucających z terenu koszar metalowe elementy konstrukcyjne. Zjechałem na pobocze, zadzwoniłem na 997, zgłosiłem i poczekałem na rozwój wypadków. ;) Po około 5 minutach podjechał radiowóz i zgarnął złomiarzy kilkadziesiąt metrów dalej - bo tyle zdążyli ujechać.
:D
--------------------------------------------------------------------------

Ponury2 

Wysłany: Sob Lip 14, 2007 4:45 pm   

Puentując - idzie grupka złomiarzy czy ktoś inny, wiozą albo robią coś co się nam wydaje podejrzane szybki telefon na 997 i zgłoszenie podejrzenia kradzieży czy też zniszczenia mienia. Zero podania danych osobowych - na ewentualne pytanie o dane odpowiadamy odmownie. Dostając takiego zgłoszenie patrol musi podjechać i sprawdzić :wink:

Przy okazji chciałbym coś powiedzieć ogólnie. Odnośnie zgłoszeń interwencji na 997/998/999 czy też innych do służb w ogóle - sama bezzasadność ewentualnej interwencji nie jest żadną podstawą do karania zgłaszającego. Nieraz służby straszą nas bzdurami, ale niektórzy ludzie nie znają przepisów i to łykają :OO Jest artykuł kodeksu wykroczeń:

Art. 66. § 1. (81) Kto ze złośliwości lub swawoli, chcąc wywołać niepotrzebną czynność fałszywym alarmem, informacją lub innym sposobem, wprowadza w błąd instytucję użyteczności publicznej albo inny organ ochrony bezpieczeństwa, porządku publicznego lub zdrowia, podlega karze aresztu, ograniczenia wolności albo grzywny do 1.500 złotych.

§ 2. Jeżeli wykroczenie spowodowało niepotrzebną czynność, można orzec nawiązkę do wysokości 1.000 złotych.

Ale jak sami widzicie trzeba najpierw wypełnić odpowiednie znamiona. Dotyczy to zgłoszeń telefonicznych, a nie zawiadomień składanych osobiśćie na protokół. Złośliwością bądź swawolą nie jest przecież zawiadomienia o przestępstwie czy wykroczeniu, które faktycznie ma miejsce lub też mamy podejrzenie że nastąpiło. W przypadku niepotwierdzenia patrol jedynie legitymuje osobę, wpisuje jej dane do notatnika i dziękuję, przepraszam do widzenia :)

Wiadomo, są dwie strony medalu. Ludzie pierdoły nieraz zgłaszają, ale co z tego. Taka praca :P

Piotr J. 
Blockeweg

Wysłany: Pią Lip 20, 2007 11:26 pm   

997 - liczba ważna i dla Policji i dla naszego Dancysia :hihi:

Corzano 
bi-cyklista
z Północy

Wysłany: Sob Lip 21, 2007 4:53 am   

Ponury2 napisał/a:
Ludzie pierdoły nieraz zgłaszają

Właśnie tak traktują moje zgłoszenia o zastawianiu wjazdu na posesję na ulicy z zakazem postoju. Reagują na 10% zgłoszeń, więc wg mnie powinni dostać co dziesiątą wypłatę. :evil: :% :wink:

seestrasse 
Zesztrasia z Szafy

Wysłany: Sob Lip 21, 2007 10:27 am   

w tym wypadku lepiej zadzwonić do Straży Miejskiej - na moim osiedlu regularnie pojawia się zaalarmowana przez mieszkańców SM i wlepia mandaty za parkowanie w miejscach niedozwolonych oraz na drogach pożarowych. mam wrażenie, że są bardzo gorliwi :wink:

Odpowiedz do tematu