można też znaleźć inne, darmowe programy do tworzenia pdfów
...prosiłbym o precyzyjniejszą odpowiedź. Chodzi mi o programy, które już zostały sprawdzone i zdały egzamin. Można sprawdzać samemu, ale jak ktoś przez to przechodził, to po co?
Program po zainstalowaniu dodaje do systemu nową drukarkę o nazwie "pdf creator". Dokumenty pdf tworzy się wówczas przepuszczając plik przez "wirtualną" drukarkę. Tylko że zamiast wydrukowanej kartki otrzymujemy plik pdf zapisany na dysku ;) Drukarkę "pdf creator" możemy uruchomić tak samo jak zwykłą drukarkę z dowolnego programu posiadającego funkcję "drukuj", począwszy od Word-a poprzez notatnik a skończywszy na przeglądarkach internetowych.
_________________ Umiłuj to, co spaliłeś,
Spal to, co umiłowałeś
Super, dzięki! A jak zrobić, by kilka oddzielnych skanów (np. w .gif) zapisać w jednym PeDeeFie? Mogę je wrzucić do jakiegoś dokumentu OOffica, ale to mało eleganckie. Jest inny sposób?
Jeśli nie używasz office - poszukaj innego programu do przetwarzania tekstu w którym masz możliwość dodawania zdjęć [outlook wordpad].
W ostateczności stwórz plik html w którym umieścisz skany i następnie w przeglądarce skorzystaj z funkcji "drukuj". Ale tej metody jeszcze nie sprawdzałem. Zwykle jednak używam word-a.
_________________ Umiłuj to, co spaliłeś,
Spal to, co umiłowałeś
Super, dzięki! A jak zrobić, by kilka oddzielnych skanów (np. w .gif) zapisać w jednym PeDeeFie? Mogę je wrzucić do jakiegoś dokumentu OOffica, ale to mało eleganckie. Jest inny sposób?
Ja osobiście polecam Adobe Acrobat, nie mylić mi tu z Acroba Readerem. Ma on wszystko czego dusza zapragnie. Tworzenie pdf prosto ze skanera, z plików znajdujących się w katalogu itp.
_________________ www.DarioB.net - Kochasz Gdańsk? Zaglądaj na moją stronę
A jak zrobić, by kilka oddzielnych skanów (np. w .gif) zapisać w jednym PeDeeFie? Mogę je wrzucić do jakiegoś dokumentu OOffica, ale to mało eleganckie. Jest inny sposób?
W Linuksie można to zrobić skryptem (o ile ma się pakiety latex i ImageMagick):
Kod:
#!/bin/bash
echo -n > images.tex
for i in *.{jpg,jpeg,gif,png}; do
if [ -f "$i" ]; then
wi=`identify -format %w "$i"`
if [ $wi -gt 2400 ]; then
echo "\includegraphics[width=\textwidth]{$i}" >> images.tex
else
echo "\includegraphics{$i}" >> images.tex
fi
echo "\newline" >> images.tex
fi
done
Znalazłem i przetestostowałem program na Linuksa (GNOME), który spełnia moje wszystkie wymagania: gscan2pdf. Przerabia na .pdf pliki graficzne z zachowaniem ich oryginalnych wymiarów, działa bardzo szybko.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum