O Dantyszku , Krugerze, Danielu Gralathu , Fahrenchaicie, Heweliuszu, Forsterach, Schopenhauerze, Buttenadzie i jeszcze kilku osobach których niestety z nazwiska nie przytoczę bo słyszałem o nich po raz pierwszy . O niektórych właściwie była tylko krótka wzmianka Januszajtis skupił się na kilku najbardziej znanych.
Podczas wykładu wspomniał o Sulminie gdzie podobno rozsypuje się grobowiec Gralathów. Byliście może tam kiedyś? Jak to w rzeczywistości wygląda?
Przetrząsnąłem co mogłem, purtk jakowyś gdzieś mi tą fotkę zakosił
Ale miejsce nie jest zbyt skomplikowane do zlokalizowania, leży tuż przy linii wysokiego napięcia, przy skrócie do zielonego i czarnego szlaku, na SW od Sulmina. Idąc od Sulmina trzeba zejść z drogi przed granicą lasu (przesieka linii energetycznej) ścieżką w lewo, jakieś niespełna 100 metrów. Znalazłem je posiłkując się mapą "Ziemia Kaszubska" PPWK 1:100 000, na której o dziwo jest zaznaczone.
sulmin1.jpg
Plik ściągnięto 8238 raz(y) 46,08 KB
_________________ "A ja sobie jeżdżę na motorowerze i nocą na szosie łapię w worek jeże..." (Jan Krzysztof Kelus)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum