Witam wszystkich, chciałbym was prosić o informacje na temat historii Szpitala Wojewódzkiego w Gdańsku, jak do tej pory znalazłem krótką informację na ten temat, "Szpital Wojewódzki im. Mikołaja Kopernika wybudowany w 1875 r. początkowo był tzw. szpitalem wyznaniowym, prowadzonym przez siostry diakonisy. Ich emblemat – na niebieskim tle biały gołąb w locie, trzymający w dziobie zieloną gałązkę, można do dzisiaj dojrzeć na szczycie najstarszej, ceglanej części budynku. Szpital został zbudowany ze składek pomorskich gmin protestanckich. Początkowo służył tylko dzieciom, ale intensywnie się rozwijał i już z początkiem XX wieku miał do dyspozycji 300 łóżek, także dla dorosłych" Czy ktoś ma zdjęcia, jak wyglądał kiedyś, co zostało zniszczone w 1945.
Pozdrawiam
Oto trzy przedwojenne pocztówki Diakonissen-Mutterhaus i krótki tekst z "Danzig und seine Bauten" str. 189-190, tutaj szpital nazywany jest Diakonissenkrankenhaus. Położony był przy Neugarten (Nowych Ogrodach) nr 3 do 6.
972.jpg Hauptansicht
Plik ściągnięto 42619 raz(y) 19,12 KB
970.jpg Frauen- und Kinderhaus
Plik ściągnięto 42619 raz(y) 29,53 KB
973.jpg
Plik ściągnięto 42619 raz(y) 32,99 KB
971.jpg Frauenhaus mit Kinder- und Schwestern-Krankenstation
Czy Diakonissen-Mutterhaus i Frauen- und Kinderhaus to aby na pewno ten sam budynek, tylko widziany z innych stron? Może wizja lokalna tego co pozostało by coś wyjaśniła, bo mam watpliwości.
Czy Diakonissen-Mutterhaus i Frauen- und Kinderhaus to aby na pewno ten sam budynek, tylko widziany z innych stron? Może wizja lokalna tego co pozostało by coś wyjaśniła, bo mam watpliwości.
Cały szpital składał się z kilku budynków, z których do dzisiaj zachowała się tylko część (albo i jeden, ale pewności nie mam). Załączam poglądową mapkę, na której widać, że były to co najmniej cztery budynki. Nie jestem pewien, czy Augusta-Viktoria-Stiftelse też wchodziła w skład szpitala
Szczyty są podobne, nie mam niestety zdjęcia "en face" całości ale podobne to jest do innych ujęć budynku (Danzig und Seine Bauten i Danziger Hauskalender). Chociaż szczyty budynku Nadprezydentury miały dwa wąskie okna, a na zachowanym budynku okienko jest okrągłe Może to fragment Loży Einigkeit, która stała pomiędzy Nadprezydenturą a szpitalem?
_________________ Czyż nie rozumie pan, że wszystko, co piękne w architekturze, osiągnięto już dawno temu? Zostało to autorytatywnie stwierdzone. (Ayn Rand "Źródło")
Zauważcie, że tam jest budka wartownicza i wartownik - czy stawiali by cóś takiego przed szpitalem (bo przed lożą to przecież nie...)? A może tam był jeszcze jakiś inny budynek?
Zauważcie, że tam jest budka wartownicza i wartownik - czy stawiali by cóś takiego przed szpitalem (bo przed lożą to przecież nie...)? A może tam był jeszcze jakiś inny budynek?
W budynku tym (nr 7) w czasie wojny znajdowała się komendantura Wehrmachtu.
_________________ Bacz byś nie zgłupiał od mądrości swojej.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum