Fragment planu z 1914 r. z Wystawy o Wrzeszczu: bez żadnych wątpliwości mamy tu "były Fort Bousmarda" vis-a-vis Twierdzy Wisłoujście. Czy to się w ogóle da pogodzić z pocztówką z tego samego czasu z Westerplatte, podpisaną "miejsce przy byłym Forcie Bousmarda"? moim zdaniem jest mało prawdopodobne, by były w tym czasie dwa "byłe Forty Bousmarda" w Nowym Porcie i na Westerplatte, bądź co bądź bardzo blisko siebie. Ponieważ doświadczenie uczy, że błędne podpisy na pocztówkach czasem się zdarzają (w każdym razie częściej, niż błędy na mapach), to jestem skłonny przypuszczać, że to wydawca pocztówki coś pokręcił.
i to zdjęcie poniżej też? bo wydaje się być zdjęciem zewnętrznej partii W=platte.
No właśnie napisałem, że albo wydawca pocztówki coś pokręcił w podpisie (zdarzało się, owszem), albo - co mniej prawdopodobne - były w tym czasie dwa "byłe Forty Bousmarda", jeden w N.Porcie a drugi na Westerplatte. Przejrzyj sobie posty w górę tego wątku.
no, ja już tez o tym słyszałam, mało tego, Placówkę Fort na W-platte kiedyś także nazywano tym mianem. Ale informator (bezcenny) zmarł i nie dowiem się już dlaczego, i czy to prawda.
_________________ Gdańszczanka
* * *
...ze słońcem w kieszeni i chmurą gradową...
...i mściwym toporem krzyżackim....
no, ja już tez o tym słyszałam, mało tego, Placówkę Fort na W-platte kiedyś także nazywano tym mianem. Ale informator (bezcenny) zmarł i nie dowiem się już dlaczego, i czy to prawda.
Hmm... a placówka Fort była w pobliżu plaży? bo to by mogła byc przesłanka, że jednak były DWA forty Bousmarda Może trzeba lecieć na wystawę o Westerplatte w Baszcie na Zamurzu?
Tak, znajduje się ona na granicy plaży i lasku na Westerplatte i być może część budowli przedstawionej na pocztówce łączyła się z późniejszą placówką Fort. Stąd ta nazwa...
Cytat:
Ale informator (bezcenny) zmarł i nie dowiem się już dlaczego, i czy to prawda.
To chyba to samo tylko z innej strony, i opis u góry chyba taki sam.
Podpisane Westerplatte - Strandleben mit Blick auf das Herrenbad,
strona http://www.deutsche-schut...estpreussen.htm
Pozdrawiam
Westerplatte_Danzig+.jpg
Plik ściągnięto 8544 raz(y) 18,09 KB
_________________ "śmieciarz historyczny to brzmi dumnie"..:-)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum