Temat wywołąlem ... OK. Ale po przeczytaniu wszystkich waszych postów wcale nie jestem mądrzejszy..... ale niech tam i tak ten język jest mi prawie obcy..... zwei bier nocheinmal...
Niestety po przełączeniu na DE różnica jest taka, że nie dą się wpisywać polskich znaków, "y" zamienilo sie z "z",
Bo to sie przełącza w zależnosci od tego, w jakim jezyku piszesz.
Zresztą "zamienione" Z i Y to rzecz typowa również dla.... polskiej klaawiatury. Takiej znanej z maszyn do pisania. Tam tez były polskie litery zupełnie inaczej włączane niz z 'altem".
Kłopot w tym, ze my wswzyscy jestesmy nauczenie, nie wiedziec czemu, korzystać z klawiatury "Polski-Programisty" zamiast z klasycznej polskiej.
Podobno komputerowe klawiatury z polskimi literami i z polskim klasycznym układem sa do nabycia.... w Niemczech.
Nie ma w Niemczech polskich klawiatur.Klopot jest nawet z kupnem zwyklej qwerty.Ja wszystkie swoje klawiatury kupowalam w Polsce :-)
A escet (nazwa tej brzuchatej litery) zapisuje sie jako "ss".We wspolczesnym jezyku niemieckim uzywa sie coraz czesciej ss i jest to pisownia poprawna.Escet wychodzi z uzycia.W starych nazwach escet mozna zupelnie spokojnie zastapic ss.
Ja sobie nie wyobrazam uzywania innej klawiatury niz qwerty,mam za slabe nerwy na to Wszystkie teksty pisze w polskim ukladzie,zmieniam jezyk tylko dla dodania umlautów,ktore zreszta tez maja swoje odpowiedniki dwuliterowe i sa one czesto uzywane.
Az mnie ciarki po kregoslupie przeszly na wspomnienie niemieckiej klawiatury
Pozdrawiam wszystkich po powrocie z wakacji.
Gdyby ktos mial ochote na niemiecka klawiature to ja mam skladzik niewielki i chetnie oddam
Jest jeszcze jeden sposób na szybkie wpisywanie znaków niemieckich (bez zmian układu klawiatury, języka oraz szukania opcji - wstaw symbol).
Do wstawienia niemieckiej literki potrzebne będą: lewy ALT oraz aktywne klawisze numeryczne (włączona funkcja Num Lock).
I tak aby uzyskać "ü" naciskamy (i przytrzymujemy) LEWY ALT a następnie na klawiaturze numerycznej wstukujemy 129 i puszczamy ALT.
I analaogicznie:
ä -> ALT 132
ÿ -> ALT 137
oe -> ALT 148
ß -> ALT 225
Ä -> ALT 0196
Ă -> ALT 0203
Ö -> ALT 0214
Ü -> ALT 0220
_________________ Frakcja Miłośników Niewygodnych Kin
--------------------------------------------------------------------------
Až dojde moja poslední hodina, pochovajte mňa do bečky od vína
--------------------------------------------------------------------------
do tej metody (z altem) się zraziłem - nie mogę zapamiętać tych kombinacji i kiedyś próbując wpisać ü odwróciłem ekran do góry nogami. W dodatku nie potrafiłem go w żaden sposób obrócić (nie licząc przewracania monitora do góey nogami). Na szczęście pomógł mi jeden znajomy fachowiec
W 1998 r. wprowadzono reformę niemieckiej ortografii, która polega zastąpieniu ß ( w Polsce nazywaną Scharfes s a w Niemczech Es-Zett) występującego po krótkiej samogłosce przez ss . Siła przyzwyczajenia jest tak mocna, że ta zmiana jest w Niemczech i Austrii powszechnie ignorowana. Więc nie musicie się męczyć z kombinacjami klawiszowymi i możecie zastąpić ß literkami: ss
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum