Wysłany: Pon Sie 22, 2005 7:56 am Dawnych wspomnień czar - Kurhaus Hela
Witam! Czasami kiedy znajduję dawne fotografie miejsc, które znam współcześnie żałuję że nie dotrwały do naszych czasów niektóre zabudowania tworzące kiedyś charakter danej miejscowości. Do takich "perełek" osobiście zaliczam Dom Zdrojowy na Helu. Nie tylko, że położony był w najbardziej urokliwym miejscu (w zasadzie na cyplu) to architektonicznie również przyciagał wzrok i kusił aby go odwiedzić. Nie trafiłam jeszcze na jakieś dłuzsze opracowanie historyczne dotyczace tego budynku. Tutaj wyzwanie i prośba do Was. Ja mogę tylko dodać, że powstał w 1899 roku. Po zbudowaniu Kurhaus działał pod nazwą "Hela", a w 1920 przemianowano go na Dom Zdrojowy - Hotel Polonja. Jego goścmi bywali m.in. Stefan Żeromski i Karol Szymanowski. Żeromski spędził na Helu dwa sezony letnie (1922-24). Uwielbiał spacerowac po okolicy, a latarnie morskie na Helu i Rozewiu były jego ulubionym miejscem spacerów. Tak się złożyło, że bardzo umiłował Półwysep i praktycznie zwiedził jego każdy zakątek. W tamtych czasach nie raz spacerował brzegiem morza z notatkami w ręce i kontemplował piękno przyrody i krajobrazy naszego wybrzeża. Cóż, Kurhaus zburzono podobnie jak helską latarnię podczas II wojny światowej. Niech te zdjęcia przypomną czasy jego świetności.
O ile kojarzę, to Kurhaus był dziełem architekta o nazwisku Henkenhaf, imienia nie jestem pewien, bo na niektórych stronach www podają "Johann Friedrich" a na niektórych Jakob, a może chodzi o dwóch? ale musieliby działać w tym samym czasie. W związku z tym nie jestem pewien, czy Kurhaus w Scheveningen i Stadthalle w Heidelbergu są tego samego autorstwa. Ale na pewno ten sam Henkenhaf który projektował helski Kurhaus, projektował także bardzo znaną willę przy Parkweg (Pawłowskiego) koło Jaśkowej Doliny.
Ale na pewno ten sam Henkenhaf który projektował helski Kurhaus, projektował także bardzo znaną willę przy Parkweg (Pawłowskiego) koło Jaśkowej Doliny.
Widac nawet pewne podobienstwo
P.S. Widze, ze Pumeks dodal zdjecie w czasie jak ja pisalem post.
Witam! Bardzo dziekuję za te nowe informacje i fotografie willi. Faktycznie widać podobieństwo i stałe elementy stylu tego architekta. Co do Kurhausu i odkrytych przy nim (lata 30. XX wieku) szczątek dawnej helskiej blizy będziecie mogli wkrótce przeczytać mój artykuł na stronie AR (chyba w Wydziale Morskim). Tekst o latarniach Helu już napisałam i teraz gromadzę ikonografię. Myślę, że wkrótce będzie już dostępny i Was zainteresuje. Pozdrawiam!
No to jeszcze trochę widoczków na domek Gargamela z Helu... Ciekawi mnie, może ktoś z was ma jakiś przedwojenny przewodnik m.in. po Helu gdzie polecają np. na noclegi helski Kurhaus. Chętnie bym przeczytała tutaj kika zdań z takiego przewodnika. Pozdrawiam!
Witam wszystkich! Dorzucam do tego wątku jeszcze jedną fotografię (kartkę pocztową) z helskim Kurhausem działającym w pewnym okresie pod szyldem i nazwą Hotelu "Polonja". Wciąż szukam informacji historycznych o tym obiekcie, niestety nawet wzięty niedawno do ręki przedwojenny przewodnik Józefa Staśko przy opisie portu i miasta Hel nie wspomina o tym obiekcie.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum