Byłbym wdzięczny za udostępnienie kopii lub skanów domumentów, zdjęć lub map dotyczących gdańskiej Olszynki, szczególnie ulicy Modrej. Za odzew z góry dziękuję
Znajomy podrzucił mi dzisiaj takie zdjęcie.Zostało ono z robione na Olszynce kiedy jego rodzina odbierała działkę.Dzisiaj ponoć ten teren zmienił się nie do poznania.Zbyt wiele na nim nie widać , ale może uda się jakoś rozruszać ten temat.
Olszynka-prawdopodobnie połowa lat 50-tych.jpg
Plik ściągnięto 49876 raz(y) 48,2 KB
_________________ Bacz byś nie zgłupiał od mądrości swojej.
Dziękuję za odzew. Już myślałem, że temat odszedł na dobre w niepamięć. Faktycznie, teren przedstawiony na zdjęciu jest trudny do identyfikacji ale myślę, że konsultacje ze starszyzną rodu przyniosą ciekawy efekt.
Na forum moja dzielnica napisałeś, że szukasz "materialnych śladów przeszłości dzielnicy (fragmenty przedwojennych napisów na kamienicach, stare hydranty, studzienki, itp.), które zachowały się do dziś i możnaby je uwiecznić na fotografii."
Jeśli chodzi o studzienki i hydranty, to chyba nie w tych stronach. Tu do dzisiaj częśc dzielnicy nie ma wodociągu, kanalizacji i gazu. Chociaż niedawno (na Modrej właśnie) znalazłem extra pokrywy zaworów (poczwórne!!!) z napisem Schieber firmy chyba HAWLE. Np na zakręcie Modra-Jelinki. Sprawdziłem w internecie - coś podobnego produkuje się obecnie, więc to raczej sprawka Saur Neptun.
W Archiwum jest sporo danych dot. głównie spisu ludności z lat 1874 - 1933, pewnie są też ulice, domy itd.
tel: (58) 301-74-63 do 64
email: apgda@gdansk.ap.gov.pl www.gdansk.ap.gov.pl
Nazwa główna:
Akta wsi Olszynka, obecnie część m.Gdańska
Daty: 1874 - 1933
Wielkie dzięki hudyjan za odzew.
Moje zainteresowanie Olszynką wynika z faktu, że tu się urodziłem i tu w zasadzie wychowałem. Od najmłodszych lat fascynowały mnie dość liczne, dobrze utrwalone, ślady przeszłości. Jak dziś pamiętam dziecięce zabawy w starych schronach, zwanych popularnie bunkrami, czy choćby wojenne pociski wydłubywane ze ścian budynków przy ul, Maki i okolicznych. Z czasem zacząłem poszukiwać także innych informacji, niż te dotyczące śladów materialnych. Usłyszałem wiele opowieści o przedwojennych gdańszczanach, którzy uchowali się mimo wojennej zawieruchy, "imigrantach", repatriantach, wyczynach bohaterskiej Armii Czerwonej, kontowersyjnych wydarzeniach końca lat 40-tych czy tajemnych pochówkach członków SS. Z czasem zacząłem dostrzegać, że ta "moja" Olszynka zaczyna odchodzić w niebyt. Znikają budynki, znikają najdrobniejsze nawet ślady, nie tak znów odległej historii. Wiele z nich zreszta znam i tak już tylko z opowieści. Pomyślałem, że poza "rutynowymi" poszukiwaniami archiwaliów czy relacji ustnych, warto byłoby utrwalić to co jeszcze pozostało. Jako, że przyszło mi zaczynać w zasadzie od zera, choćby ze względu na ograniczenia obowiązkami codziennymi, czy zwykłym brakiem "cyfry", pomyślałem, że sam wiele nie zdziałam. Dlatego szukam kontaktu z osobami, które zajmują się tematem Olszynki, aby wzbogacić swoją wiedzę w tym temacie. Myślę, że wciąż jest to wdzięczny temat do "badań", bo pewnie jeszcze nie jeden strych czy piwnica, kryją prawdziwe skarby. Swoją zabawę w odkrywanie Olszynki traktuję totalnie amatorsko i nie prowadzę żadnej dokumentacji, myślę jednak, że warto byłoby pokusić się choćby o kilka zdjęć, bo za lat kilka może nie być już co utrwalać
Wyprowadziłeś się z Olszynki?
"Wracaj, tam właśnie wracaj, gdzie się całkiem nie opłaca życ,
wracaj, wracaj tam, gdzie się na ogół ma gigant kaca,
lecz przynajmniej jest się napic z kim".
Z repertuaru "Bemibek"
Pogoniony twoim wezwaniem, przeszedłem się tylko moją Słonecznikową, Zawodziem, Dworkową, Makami i Wąskotorową - pełno jest starych tabliczek z gotyckimi numerami i strzałką. Jak na 20 minut poszukiwań to na razie wszystko.
Oj, toć ja tylko po prośbie i nikogo nie gonię "Tamta" część Olszynki bardziej oddaje klimat dzielnicy. Szczególnie kilka domów przy Dworkowej i Osiedlu. To tam jeszcze można odnaleźć pociski w murach. Choć, dzielnica nie wydaje się przyjazna "zbłąkanym wędrowcom", to polecę wycieczkę wzdłuż bastionów, wizytę na ul. Niwki, czy ul. Sierpowej, gdzie można obejrzeć szczątki słynnych "bunkrów".
Choć nie mieszkam w tamtym rejonie już bodaj 16 lat, to wciąż jestem tam obecny duchem i kilka razy w miesiącu nawet cialem
entuzjastów dzielnic Oruni, Olszynki, Św. Wojciecha i Lipiec zapraszam na naszą stronę. staramy się informować na temat bieżących spraw tych dzielnic, ale także pisać o historii. zapraszamy do współpracy!
Ponieważ mieszkam na Olszynce zacząłem pisać bloga o tej dzielnicy. Ponieważ jednak jestem ludnością napływową i mieszkam tu od 5 lat nie mogę korzystac z rodzinnych przekazów. Jeżeli znacie jakies olszyńskie historie, chetnie je wrzucę na bloga - http://olszynka.bloog.pl/
Bardzo się cieszymy.
Wystarczy jednak, jeśli umieścisz swój post w jednym miejscu.
Dublowanie tego samego posta w kilku wątkach to niepotrzbeny spam.
I zapraszamy do wątku powitalnego.
Ul.Niwki to też dla mnie ciekawy temat.Ten przez wiele lat zapomiany zakątek Gdańska był przez wiele lat miejscem mojego zamieszkania. Ja również podjąłem temat Olszynka i na swej stronie www.nordstern-gdansk.za.pl prezentuje to co udało mi się do tej pory z tym tematem zrobić. Jak z własnego doświadczenia wiecie materiałów o Olszynce jest bardzo mało i ciężko jest do nich dotrzeć. Najważniejsze jest jednak to, że zainteresowanych tematem Olszynka jest coraz wiecej osób. Jest wiec szansa, że ruszmy do przodu.
Życzę sukcesów w poszukiwaniach.
jayms, wydaje mi się,że na załączonym zdjeciu w oddali widać dom przy ul.Niwki
tzw.piekarnia.Numeru nie pamietam.Za tym domem można skręcić w prawo i dojść do ul.Żurawia.Widoczne pole ciągnęło sie od torów po prawej stroniie ul.Modrej aż do kanału.
Na mojej stronie jest zdjęcie ul.Modrej i to samo pole tylko z innej prespektywy.
No proszę,trzy lata wisiało to zdjęcie na forum aż trafiło na Ciebie Miro. Wniosek z tego: warto wstawiać wszystko co się ma,bo każde zdjęcie odnajdzie swojego odkrywcę. Dzięki
_________________ Bacz byś nie zgłupiał od mądrości swojej.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum