Dawny Gdańsk Strona Główna Dawny Gdańsk

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat :: Następny temat
Kiedy mogło być zrobione to zdjęcie?
Autor Wiadomość
Mikołaj 
Idi Admin

Wysłany: Wto Sie 22, 2006 6:21 pm   Kiedy mogło być zrobione to zdjęcie?

Dostałem maila z pytaniem kiedy mogło być zrobione to zdjęcie. Wiadomo, że przed 45. Obstawiałbym lata Wolnego Miasta, ale trudno cokolwiek powiedzieć. Ma ktoś pomysł?

kiedy.jpg
Plik ściągnięto 10905 raz(y) 56,72 KB

Sabaoth 
Zachodni Prusak

Wysłany: Wto Sie 22, 2006 7:13 pm   

Szczegółów nie widać za dużo, równie dobrze mogą to być lata naste jak i dwudzieste.

hudyjan 

Wysłany: Wto Sie 22, 2006 7:15 pm   

Jeżeli wierzyc tekstowi "Wokół Żurawia" i podpisowi pod zdjęciem na str 28 kwartalnika Był Sobie Gdańsk nr 1 (z 97r), to przed wojną był w prawej wieży sklep żelazny "R.B. Strek". Nad sklepem był duży czarny szyld z białymi napisami, czyli inny niż na zdjęciu. Zdjęcie byłoby więc starsze niż sklep Streka.
No chyba, że Strek zmieniał szyld

Mikołaj 
Idi Admin

Wysłany: Wto Sie 22, 2006 7:44 pm   

Cytat:
No chyba, że Strek zmieniał szyld

Jest tam wyraźnie co innego

kiedy2.jpg
Plik ściągnięto 10880 raz(y) 22,74 KB

hudyjan 

Wysłany: Wto Sie 22, 2006 7:59 pm   

Na pewno zdjęcie zrobiono z parowca z Motławy (widac kilwater i dym z komina), między 9 a 12 przed południem - widac jak słońce się odbija w świeżo odnowionym/wymienionym blaszanym (chyba miedź) i jeszcze czystym poszyciu dachu nad dzisiejszym muzeum archeologicznym. Może ktoś wie, kiedy przed wojną remontowali ten dach.

pawel.45 
z komódeczki

Wysłany: Nie Sie 27, 2006 12:38 am   

Cytat:
    Dostałem maila z pytaniem kiedy mogło być zrobione to zdjęcie. Wiadomo, że przed 45. Obstawiałbym lata Wolnego Miasta, ale trudno cokolwiek powiedzieć. Ma ktoś pomysł?
    mam pomysł,ale to musi być troszkę dłuższy
    wywód.Jestem tu pierwszy raz i proszę o podpowiedż. pawel.

pawel.45 
    z komódeczki

Wysłany: Nie Sie 27, 2006 1:22 am   

Cytat:
      mam pomysł,chcę wskazać mat.do porównań i analizy,ale to musi być troszkę dłuższy
      wywód - ok.150-180 słów - nie wiem czy to zmieści się w przyjętych normach dla tego forum.Jestem tu (i w ogóle na jakimkolwiek forum internet.) pierwszy raz i proszę o podpowiedż. pawel.

seestrasse 
      Zesztrasia z Szafy

Wysłany: Nie Sie 27, 2006 1:32 am   

Pawle, po prostu napisz, co wiesz :D

villaoliva 
      Olivaer

Wysłany: Nie Sie 27, 2006 1:34 am   

Zmieści się
      Dawaj :wink:

www.staraoliwa.pl

Mikołaj 
      Idi Admin

Wysłany: Nie Sie 27, 2006 1:59 am   

Paweł, pisz! Byle maszynopisem! :wink:

pawel.45 
      z komódeczki

Wysłany: Nie Sie 27, 2006 3:16 am   

Na przedst.fot.zauważyłem kilka szczegółów pozwalających może nie na bezpośrednie,ale przez porównania i analizę - dość precyzyjne wydatowanie:
      1)wysokie,szczelne ogrodzenie przy posesji w połowie odl.od Żurawia do Bramy Mariackiej (wygląda to na prace bud. albo archeolog.) 2)przy nabrzeżu obok tego miejsca cumuje dość charakterystyczny, odmiennie od większości malowany stateczek. 3)przed Bramą Mariacką rośnie jeszcze (jeśli dobrze widzę) drzewo, Brama ma jasną (oczyszczoną) elewację. 4)na Żurawiu,centralnie nad bramą duża biała tablica - ja dostrzegam ją na fot.wyk. po 1935r. Do porównań szczególnie pomocne mogą być fot.barwne http://sabaoth.infoserve....ine/color/mottl 1.jpg [1][ ...color/langeb 1.jpg [2]
      ...color/langeb 2.jpg [3] , oraz cz.biała .../online/albumg/d5 [4]
      Na [1]i[2] doskonale wid.jest ogrodzenie,a fot.wykonane z różnych miejsc pozwalają dostrzec wiele dodatk.szczegółów umożliwiających, lub ułatwiających datowanie. Np:
      na fot.[1] - Brama Chlebnicka wygląda jak niedawno remont. lub konserwowana (fasada czysta, jasna w porówn.z Bramą Mariacką czy Żurawiem).
      - brak wysokiego drzewa,które rosło przed kamieniczką obok Bramy.
      - fasada kamieniczki IV od Bramy Chlebnickiej (najwyższa) zwieńczona trójk.tympanonem, którego nie widać na fot. sprzed 1935r.
      - na połudn.narożnej wieżyczce Bramy Mariackiej widać coś podobnego do czerwonej
      skrzynki pocztowej (może Poczty Polskiej)
      na fot.[2] - doskonale widać od lewej burty charakteryst. stateczek (na przedst.do datowania fot. widać jego rufę)- może znawca jedn.pływających w Gdańsku rozpozna statek,armatora i okres kiedy tam cumował.
      - budynek z trójkątnym tympanonem.
      na fot.[3] ja nie dostrzegam ogrodzenia (nie wykluczam ułomności swego wzroku), lecz widoczne są inne szczegóły pomocne do wydatowania:
      - rusztowania przy Bramie Chlebnickiej
      - drzewo rosnące obok
      - budynek z dobudowanym tympanonem.
      Ponadto widoczne są nowe tablice informac. na przystani statków żeglugi przybrzeżnej.
      Niestety nie dysponuję dostateczną ilością wiarygodnie datowanych fotografii, aby samodzielnie wykonać to co postawiono na forum, ale chyba znajdą się forumowicze
      mogący dokonać porównań i krytycznych analiz wskazanych przeze mnie szczegółów.
      Jeśli okażą się pomocne - będę rad. Przepraszam za przydługie wywody, następnym razem będę się ograniczał. Pozdrawiam - pawel.

Odpowiedz do tematu