Wysłany: Sro Maj 17, 2006 1:23 pm Powojenne Mapy Gdańska
Witam,
ostanio czytając gazetkę osiedlową natrafiłem na (jak to w niej piszą) pierwszą powojenną mapę Gdańska.
Czy znajdę gdzieś na sieci takową.
Tutaj link do skanu --> LINK.
A najbardziej by mnie interesowało posiadać kilka map z lat 1945-1980, by móc sobie porównać jak na przestrzeni ostatnich kilkudziesięciu lat zmieniało się nasze miasto.
Mam jedna taka mape z 1947 z przewodnika po Gdansku . Moglbym zeskanowac . Rozumiem ze interesuje cie jedynie okreslona czesc Gdanska? Bo sa tam oddzielne mapy dla kazdej dzielnicy.
Mam jedna taka mape z 1947 z przewodnika po Gdansku . Moglbym zeskanowac . Rozumiem ze interesuje cie jedynie okreslona czesc Gdanska? Bo sa tam oddzielne mapy dla kazdej dzielnicy.
Jak da redę i nie będzie problemu to całość.
_________________ www.DarioB.net - Kochasz Gdańsk? Zaglądaj na moją stronę
Jak da redę i nie będzie problemu to całość.
Nie wiem czy moja prośba nie przekracza zasad dobrego tonu, ale jeśli to nie sprawia jakiegoś większego problemu, to chetnie bym sie "podłączył" pod ów skan mapy. Im więcej, tym lepiej.
Z góry dziekuję (wg. niejakiej R. Beger - było by to Thank You From Mountain)
Jak to kogoś zainteresuje to mam zeskanowany i w pdfie Informator Miasta Gdańska z 1946 roku, taka "panorama firm"Tylk waży to pare mega, około 17 i nie mam gdzie tego wstawić.
Do jasnej....... nie wiedzialem ze tuż po wojnie w budynku sądów siedziało UB....!!!!! co zatem znajdowało sie w budynkach przy Okopowej 9 i 15
Serdecznie dzieki za możliwość sciagnięcia pliku
Nie ma problemu, miłej lektury. Ciekawe jest też to jak zostały zamienione nazwy ulic dla przykładu ulica Potokowa, obecnie Zamenhoffa, Niedziałkowskiego obecnie Legionów; jest jeszcze pare takich przykładów.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum