_________________ Frakcja Miłośników Niewygodnych Kin
--------------------------------------------------------------------------
Až dojde moja poslední hodina, pochovajte mňa do bečky od vína
Prospekt odnaleziony Pod latarnią najciemniej - jak mówi przysłowie... Kto wie ile jeszcze zaginionych dzieł sztuki znajduje się w magazynach muzealnych.
_________________ Frakcja Miłośników Niewygodnych Kin
Až dojde moja poslední hodina, pochovajte mňa do bečky od vína
a ile jest takich zaulkow w muzealnych piwnicach, do ktorych nikt nie wchodzil z obawy przed szczurami od stu lat?
W Gdańsku - ani jednej. Większość muzeów odbudowywano 50 lat temu albo i później... A do tych nielicznych starszych piwnic - np. w Wlk. Zbrojowni - wchodziła sowiecka grupa operacyjna Komitetu ds. Sztuki przy Radzie Ministrów ZSRR ppłka Leontija Denisowa, jak pisałem na stronie o Kilarskim
W całym Gdańsku zrobili wielkie porządki. Niepotrzebne domy popalili, usunęli stare rupiecie z kościołów, muzeów i domostw (wywozili je w takich specjalnych drewnianych skrzyniach - namęczyli się biedaczki), sprzedali na złom szmelcowate maszyny (m.in. ze Stoczni Gdańskiej) Ile to roboty Polakom ubyło !!
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum