Wysłany: Nie Sie 28, 2005 11:36 pm Lotnisko Zaspa - zdjęcia
Szukam zdjęć lotniska na Zaspie - najlepiej przedwojennych bądź zaraz powojennych, ale nie pogardzę też tymi z lat 60-70. Interesuje mnie też specyfikacja techniczna owego lotniska. Za Waszą pomoc z góry dziękuję.
Na początek wpisz wyrażenie lotnisk* do wyszukiwarki, jest sporo wyników. Było już o tym trochę na forum, były i zdjęcia. Zajrzyj też do Sabaotha, ma cała serię lotniczych zdjęć.
a o specyfikacji tego lotniska nie słyszałem
Jeśli chodzi o nieco danych technicznych, trochę historii i parę szkiców, to pomocą może służyć artykuł Mieczysława Mikulskiego "Cywilne porty lotnicze Gdańska i Gdyni w latach 1921 - 1974" w Roczniku Gdańskim (t.24/25, r.1974/75).
Jest taki film z młodym Janem Machulskim...za nic nie przypomnę sobie tytułu, ale myślę, że mam gdzieś na VHS.. Dzieje się w Gdańsku i zaczyna się właśnie sceną lądowania samolotu na Zaspie. Jak gdzieś znajdę wkleję "screenshoty"
Edit- Ha! przypomniałem sobie tytuł chociaż "Z tamtej strony tęczy" 1972, może będzie na eMule?
_________________ als laeg' zauberhaft versteint drunten eine Maerchenwelt...
Wraki różniste, jeżeli pamięć mnie nie myli to stały troche dalej w kierunku obecnego szpitala. Stały tam cysterny i wagony kolejki wąskotorowej. Z samolotów to najsłynniejszy to stał między Pilotów i Startową miał byc z niego pomnik na takim łuku stalowym. Tylko jak łuk wkopali w ziemie to samolot sie juz do niczego nie nadawał, gdyż był mocno zdekompletowany A żelastwo to stało jeszcze przez czas jakiś i nie wiedzieli co z nim zrobić, aż któregoś pięknego dnia rozebrali je. A co do samolotów to tylko pamiętam, ze startowały jeszcze z pasa jak już było osiedle "A" i odbywały sie zawody spadochronowe.
A wracając do Manhatanu vel Bangladeszu to proszę "sliczne" zdjęcie w scenerii zimowej. Budowniczowie lotniska to się w grobach przewracja jak patrzą na to cudo.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum