Dawny Gdańsk Strona Główna Dawny Gdańsk

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat :: Następny temat
Unikatowe zdjęcia Sopotu
Autor Wiadomość
pablo-pablo 
pablo

Wysłany: Pią Cze 16, 2006 9:45 pm   Unikatowe zdjęcia Sopotu

Witam wszystkich miłośników Sopotu i nie tylko! Tym razem mam ochotę pochwalić się zdjęciem jakie znalazłem kilka tygodni temu na Allegro. Widokówki z Sopotu są piękne ale jak po raz steny widzę molo i Dom Zdrojowy to widoki te pomimo swego uroku powszednieją. Najciekawsze są nie poblikowane jak dotąd zdjęcia miasta które przez lata leżą w domowych archiwach. Zachęcam zatem po pochwalenia się Waszymi zbiorami - może macie jakieś stare fotki z miasta które przedstawiają jakiś niestandardowy zakątek Sopotu? Ja przedstawiam zdjęcie willi przy mojej ulicy - Władysława IV 9 (znanej bardziej jako Pałac Ślubów). Zdjęcie zostało wykonane około 1903 roku, tak więc wkrótce po zbudowaniu willi. Sama bryła budynku praktycznie nie uległa zmianie - jedynie zabudowano loggie powiększając w ten sposób pokój na parterze (przebudowy dokonano w 1932 roku). Najciekawszy jednak jest fakt że willa ta należała do pierwszego burmistrza Sopotu - Volkmara von Wurmba. To on znajduje się na balkonie wraz z małżonką i... czymś w klatce :) Zdjęcie jest bardzo dokłanie opisane z tyłu: co to za willa, do kogo należy, gdzie się znajduje, kto jest na zdjęciu, co jest wokół willi itp. W związku ze napisałem monografie o mojej ulicy zaliczam to zdjęcie to najbardziej unikatowych jakie udało mi sie kiedykolwiek zdobyć (dotyczące Sopotu oczywiście ;)

Pragnę podkreślić, że temat ten rozpocząłem nie tylko po to żeby sie ochwalić tylko żeby zmobilizować wszytstkich do pochwalenia się swoimi zbiorami :co_jest:

17.jpg
Fotografia z 1903 roku
Plik ściągnięto 5566 raz(y) 67,6 KB

16.jpg
Fotografia z 1977 roku
Plik ściągnięto 5611 raz(y) 55,04 KB

18.jpg
Fotografia z 2003 roku
Plik ściągnięto 5611 raz(y) 57,4 KB

Sabaoth 
Zachodni Prusak

Wysłany: Pią Cze 16, 2006 10:32 pm   

Sam poszukuję nietypowych ujęć, nie tylko Sopotu. Poniższe zdjęcia i pocztówki już na Forum prezentowałem ale wrzucę miniaturki jeszcze raz:

744.jpg
Plik ściągnięto 5600 raz(y) 37,59 KB

746.jpg
Plik ściągnięto 5600 raz(y) 41,41 KB

745.jpg
Plik ściągnięto 5600 raz(y) 22,37 KB

747.jpg
Plik ściągnięto 5600 raz(y) 32,36 KB

pablo-pablo 
pablo

Wysłany: Pią Cze 16, 2006 10:57 pm   

W sumie to pierwsze najciekawsze, może dlatego że nie wiem dokładnie gdzie zostało zrobione? :) Czyżby ulice Dąbrowskiego - Chobrego? A możesz podac link gdzie wcześniej prezentowałeś te zdjęcia?

ak na marginesie mam aktualne (2003 r.) zdjęcie tego domku z twojej fotografii

z fotografii nr 2. Troszke się zmienił :) No i wieży już nie ma, tzn jest pół :)

1.jpg
Andrzeja Struga 6
Plik ściągnięto 5562 raz(y) 42,23 KB

Sabaoth 
Zachodni Prusak

Wysłany: Pią Cze 16, 2006 11:01 pm   

To pierwsze jest z ulicy Ogrodowej, a Forsthausu to chyba pół Forum szukało :hihi:

Z Ogrodowej mam jeszcze jedno ujęcie:

748.jpg
Plik ściągnięto 5579 raz(y) 22,72 KB

Odpowiedz do tematu