Wysłany: Pią Sie 06, 2004 9:05 pm Ulice, których już nie ma.
Przyznam, że bardzo podoba mi się taka forma przypomnienia nieistniejących już ulic na Starym Mieście.
Przypomina mi to zaznaczenie nieistniejących baszt i bram na krakowskich plantach.
_________________ Frakcja Miłośników Niewygodnych Kin
--------------------------------------------------------------------------
Až dojde moja poslední hodina, pochovajte mňa do bečky od vína
Czyżby ekipa budowlana pomyliła się o kilka metrów?
_________________ Frakcja Miłośników Niewygodnych Kin
Až dojde moja poslední hodina, pochovajte mňa do bečky od vína
Do tej samej kategorii pomysłów należy zaznaczenie na parterze "Madisona" przebiegu dawnej Paradiesgasse (powojenna ulica Rajska została znacznie przesunięta w kierunku zachodnim).
Ale przedwojenny przebieg Paradiesgasse pozwala na zlokalizowanie Bramy Św. Jakuba...
Mi się wydaje, że ona, znaczy ta Brama, była w rejonie takiego wybrukowanego placyku na tyłach bloków przy Rajskiej, koło Archiwum. Tam by może się dało coś zaznaczyć na bruku?
Swoją drogą, gdy około 1971 r. w czasie poszerzania Wałów Jagiellońskich przy "Żaku" znaleziono pozostałości rozebranej Bramy Raduńskiej (nie była to brama wjazdowa do miasta tylko raczej rodzaj śluzy przez którą wpływała woda Kanalu Raduni), tez powstała idea by zaznaczyć jej lokalizację na asfalcie. Ale przedstawiciel Milicji Obywatelskiej kategorycznie się nie zgodził (bo rzekomo rozpraszałoby to uwagę kierowców przed newralgicznym skrzyżowaniem z Huciskiem), i projekt upadł.
Dopiero ostatnio zauważyłem, że ulica Oborniki została upamiętniona nie tylko płytą w chodniku, którą sfotografował Marcin, ale także tabliczką podobną do tych które są na Głównym Mieście - przy okazji, czy ten okaz nie powinien zasilić ZOO Akademii? proponuję nazwę "wół obornicki" (Bos Pellowskii)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum