Wysłany: Czw Maj 04, 2006 1:45 pm Szczątki wieży na Pachołku
Temat domu widmo pod Pachołkiem spowodował, że zacząłem się bacznie przyglądać temu miejscu.
Przebudowa drogi i chodników na ul. Spacerowej spowodowała odkrycie wielu schowanych pod ziemią pozostałości.
Wieża widokowa została zbudowana w 1882 w miejsce pawilonu widokowego (budowę sfinansował cesarz Wilhelm I)
Po południu 23 marca 1945 roku niemieccy saperzy wysadzili wieżę, ponieważ mogła ona stać się dla Rosjan doskonałym punktem obserwacyjnym.
Wyrzucony siłą eksplozji gruz musiał spaść i na strone ulicy.
Oto co znalazłem
_________________ Ponury Zwracacz Uwagi na Wykraczających Poza Ramy
Ciekawe, że sama wieża lekko przytyła
Wiekszość zdjęć ukazuje wieżę z wielokątnym tarasem w dolnej części.
Na starszych zdjęciach jest ona u podstaw czworokątna
Wchodzę w to, zwłaszcza że to metalowe monstrum tam stojące ma ponoć jakieś mikropęknięcia i czekając na ekspertyze czy warto ją remontować, wieża jest zamknięta.
Niebawem podam nr. konta na odbudowe
Na razie zbieram kolejne elementy układanki...
Beton wygląda na starszy niż reszta podmurówki.
Myślę, że jest to fundament tej wielokątnej części otaczającej kwadratowy spód wieży.
Dobudowano to później, jak sądzę w celu utworzenia dużego tarasu widokowego na pierwszym poziomie.
Wcześniej zapewne spragnieni widoków kuracjusze stali w kolejce by wejść na szczyt wieży. A jak potrafi być ciasno w takim miejscu wiedzą bywalcy latarni morskiej w Nowym Porcie.
Że jest to fundament części tarasowej świadczy chatakterystyczne załamanie - takie jak na zdjęciu naroznik2.JPG
To sugeruje, że wieża stała na samej krawędzi wzgórza - od najbardziej stromej strony czyli od ulicy Spacerowej i dlatego wszystko spadło na dół.
Znalezione elementy pokazują, że niestety niemieccy saperzy precyzyjnie założyli ładunki w dolnej części budowli.
Szkoda, że nie w górnej.... byłoby co odbudowywać
Villaoliva, szacun...
Niesamowite... Mimo tego, że na Pachołku bywałem setki razy do głowy mi nie przyszło, iż są to fundamenty...
_________________ Frakcja Miłośników Niewygodnych Kin
--------------------------------------------------------------------------
Až dojde moja poslední hodina, pochovajte mňa do bečky od vína
--------------------------------------------------------------------------
Dzięki!
Od czasu jak znalazłem pierwszy kawałek pochłonęło mnie to bez reszty. Uwielbiam to miejsce i szkoda że nie jest ono takim symbolem Oliwy jak dawniej.
Dziś nie ma już tylu pocztówek i zdjęć wzgórza i obecnej wieży jak przed wojną. A to dobitnie o czymś świadczy.
Katedra, Pałac Opatów i Pachołek to najczęstsze dawne motywy.
Aktualne prace drogowe stworzyły niesamowitą okazję do takich odkryć.
Za chwilę znów wszystko znajdzie się pod nowym asfaltem i chodnikiem...
Villaoliva, szacun...
Niesamowite... Mimo tego, że na Pachołku bywałem setki razy do głowy mi nie przyszło, iż są to fundamenty...
Mi, też… Jak niewiele mam do szczęścia trzeba…
DUŻO szacunku za te wnikliwe poszukiwania i chęć podzielenia się nimi na forum…
I dużo podziękowania za radość, jaką daje ten wątek tym, co sercem z Oliwy…
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum