Właśnie przed momentem dotarła do mnie ciekawa informacja o pewnej inicjatywie Związku Mniejszości Niemieckiej w Gdańsku, a mianowicie stworzeniu pierwszej polsko-niemieckiej audycji radiowej (nazwa> "Treffpunkt Gdańsk : das deutsch-polnische Radiomagazin"). W eterze po raz pierwszy pojawi się 4 maja b.r. o godz. 21.40 (Radio Gdańsk). Audycja ma być poprowadzona zarówno w jęz. polskim i niemieckim (ode mnie dodam,że nie do końca sobie wyobrażam, w jaki sposób ; przyjdzie się samemu przekonać na własne uszy w czwartek...). Tematyką tych audycji (które w zamyśle mają być regularnie prezentowane, co czwartek o godz. 21.40 przez dziesięć minut) ma być tematyka polsko-niemiecka, nowości dot. funkcjonowania ZMN w Gdańsku, osoby związane z tym środowiskiem, także trochę humoru itd.
Sam jestem ciekaw, "z czym to się będzie jeść". Zobaczymy.
A póki co załączam treść wiadomości, którą dostałem (w jęz.niemieckim) :
Der Bund der Deutschen Minderheit in Danzig informiert:
Bald kommt unsere erste Radiosendung!
„TREFFPUNKT GDAŃSK –
das deutsch-polnische Radiomagazin“
Donnerstag, 4. Mai um 21:40 Uhr
auf Radio Gdańsk
(Frequenzen in MhZ: Trójmiasto 103,7 - Lębork 91,1 - Kwidzyn 106 – Chojnice 107 – Słupsk 102 )
…und dann jeden Donnerstag um 21:40
Diese 10-minütige Radiosendung in deutscher und polnischer Sprache soll nicht nur die Deutsche Minderheit in der Woiwodschaft Pomorskie sondern natürlich auch alle anderen Interessierten ab Mai einmal pro Woche informieren über:
- deutsch-polnische Neuigkeiten,
- interessante Menschen, interessante Geschichten und Neuigkeiten aus der Deutschen Minderheit,
- Buchtipps mit deutsch-polnischem Bezug,
und nicht zuletzt: Sachen zum Lachen.
Dieses Radiomagazin wird gefoerdert von Auswärtigen Amt der Bundesrepublik Deutschland, vom Institut für Auslandsbeziehungen ifa - welches die ifa-Kultur-assistentin zu uns nach Danzig entsendet - und natürlich auch von uns,
dem Bund der Deutschen Minderheit in Danzig.
Wir wünschen Ihnen allen beim Zuhoeren gute Unterhaltung!
Wenn Sie Tipps, Themen und Ideen für die weiteren Sendungen haben, dann kontaktieren Sie uns (Ulrike Poetzsch, ifa-Kulturassistentin, dfkdanzig@wp.pl) oder den Radiosender (redakcja@radio.gdansk.pl).
Audycja ma być poprowadzona zarówno w jęz. polskim i niemieckim (ode mnie dodam,że nie do końca sobie wyobrażam, w jaki sposób
Pewnie w radiach z RDS będą napisy W radiach stereofonicznych w jednym kanale po polsku, w drugim po niemiecku. W radiach monofonicznych... A kto dzis jeszcze pamięta monofoniczne radia...
żarty żartami, ale przyznam się szczerze, że naprawdę się zastanawiałem, w jaki sposób będzie to się odbywało. Tłumaczenie na bieżąco? No to przepraszam, z 10 min. audycji zrobi się 5 min Dużo tematów poruszą... Jak nie zapomnę, to w czwartek posłucham
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum