Część z tych ujęć była chyba w BSG szczegółnie to z Helene-Lange Lyzeum.
Już myslałem, że ktoś w końcu pokaże mi zdjęcie przedwojenne terenów ponizej torów kolejowych :(
...dotąd mi znane ujęcia to jedynie dwa: w11 i w2 (to ostatnie bylo w BSG Wrzeszcz). Wkrótce powinien pojawić się dział w galerii m.in. z panoramami Dolnego Wrzeszcza, pewnie też później pokusimy się o jakieś komparatystyki
Barbara Filipiak: kościół na Czarnej stoi, wiadukt na Ringstrasse to jakaś prowizorka i w zasadzie śladu po ulicy nie ma, droga wiaduktowa dochodzi do Labesa
Cytat:
Tomasz Steplowski: Jest kościół na Czarnej (budowa 1909-1911, nie wiemy czy jest na 100% ukończony). Nie ma nastawni bramowej (ok. 1913) i chyba nasypu (trochę przed nastawnią). Daje nam to przedział 1910-1913.
Wydaje mi się, że już jest. Po lewej stronie widać dwa tory (tam gdzie teraz jeździ kolejka) linii głównej. Po środku też wyraźnie dwa tory, tak wyraźne, że mogą być dopiero co położone. jeden z nich, po północnej stronie wiaduktu skręca na zachód. To może być ten tor do Kartuz przez Starą Piłę. Krzyżuje się on z czyś co mogło być wjazdem od północy na stację towarową. Wygląda na to, że ze względu na uniknięcie krzyżówki ten wjazd inaczej rozwiązano i rozebrano jego fragment.
O nastawni wolałbym się na podstawie tego zdjęcia nie wypowiadać, ale co z koleją do Kartuz?
Nastawnia bramowa jest słabo ale wystarczająco widoczna na obrazie w wysokiej rozdzielczości.
Tutaj
Po kliknięciu ikony powiększenia obraz się długo ładuje.
Widoczność do stoczni.
_________________ Tanie nie może być dobre, drogie nie musi.
Dzięki Zbychu. Rzeczywiście, 1913 to ewidentnie zbyt wczesna data (zwłaszcza że według Macieja Bakuna, dopiero pod koniec 1913 powstała stacja lotnicza - zalążek lotniska we Wrzeszczu). Świadczy o tym chociażby widoczny dobrze kościół na ul. Mickiewicza, ale też wielki transatlantyk (chyba drugi "Columbus") na Stoczni Schichaua, hangar lotniska (jeszcze przy Labesweg) czy zabudowa "indiańskiej wioski".
PS Strona biblioteki ETH z Zurychu wcale nie twierdzi, że zdjęcie wykonano w 1917, tylko że pomiędzy 1917 a 1925
PS 2 U mnie zdjęcie 2433px × 1873px ładowało się poniżej 1 sekundy
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum