Wysłany: Nie Kwi 02, 2006 11:22 am Gdzie to mogło być??
Witam
mam pytanie dostałem ostatnio zdjęcie podobno jest zrobione w jednej z restauracji oliwskich a najprawdopodobniej w jelitkowie ale gdzie może ktoś mi pomoże w odgadnięciu???
Znalazłem w internecie pewne zdjęcie podpisane "Combat in Danzig (Gdansk) im Marh 1945. M-17 half-track", czy da się ustalić dokładniejszą lokalizację? Może ta wieża w tle komuś się kojarzy?
Jest to zdjęcie zrobione przy skrzyżowaniu ul Partyzantów z ul.Grunwaldzką we Wrzeszczu.Po lewej stronie fotografii za działkiem plot. widać budynek dzisiejszego McDonaldsa , a poza prawą krawędzią zdjęcia powinno się znajdować Centrum Handlowe-dawna zajezdnia tramwajowa.
Bravo!
Wiedziałe że skądś kojarze te charakterystyczne okna dzisiejszego MACA.
Pamiętam, że gdzieś w połowie lat dziewięćdziesiątych gdy adaptowano dawne bilardy na przyszły fastfood, znaleziono tam zakopane bądź zamurowane szkielety.
Prasa wówczas twierdziła, że mogły one pochodzić z czasów gdy w budynku była siedziba bodajże Gestapo.
_________________ Ponury Zwracacz Uwagi na Wykraczających Poza Ramy
jayms napisał:
O ile się nie mylę to w tym budynku znajdował się także komisariat Milicji Obywatelskiej.
Komisariat MO był w sąsiednim budynku, bliżej Grunwaldzkiej rozebranym w latach 60-tych (?). Przypuszczam, że to ten, całkim po lewej stronie zdjęcia. Ten też był "z branży". Na parterze były dwa sklepy konsumów.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum