Posiada ktoś może jakieś dawne zdjęcia z budowy osiedla Morena (szczególnie jej pierwszych jednostek z lat 76-82)?
Niby nie tak odległe czasy,a ciężko na takie trafić.
"Morena" to nazwa Lokatorsko - Własnościowej Spółdzielni Mieszkaniowej, która powstała na terenie Piecków i Migowa.
O Pieckach i Migowie trochę na forum jest, chociaż fotek z okresu budowy chyba nie ma. Ale warto się popytać ludzi, którzy udzielali się w tych wątkach.
P. S. Budowa moren nastąpiła wskutek cofania się lądolodu i raczej fotek z tych czasów nie znajdziesz
no ja coś w domowym archiwum znalazłem - oto 2 najciekawsze zdjecia (z lat 70.), od razu z porównaniem ze stanem dzisiejszym
i dołączam się do prośby o "wczesne zdjęcia" Piecek-Migowa - własne bądż z ówczesnych gazet, książek itp (rzeczywiście trudno na takie trafić - wiecej jest zdjęć z budowania zaspy czy przymorza)
porownanie2.JPG bloki jednostki A, w tle powstanie jednostka C
"Morena" to nazwa Lokatorsko - Własnościowej Spółdzielni Mieszkaniowej, która powstała na terenie Piecków i Migowa.
/ciach/
P. S. Budowa moren nastąpiła wskutek cofania się lądolodu i raczej fotek z tych czasów nie znajdziesz
O, jak fajnie.Dzięki!
Przyznam,że najbardziej interesuje mnie jednostka D,ale każda dawna "morenowa" fotka jest na wagę złota
Fotki na których widać te jeszcze niezabudowane tereny(w miejscu których dzisiaj stoją bloki) też by były całkiem ciekawe do porównań...
Ja mam tylko jedną fotkę ,zrobioną ok.81-82 roku, przy Marusarzówny 1
Bloki w tle ,to Wyrobka 1 i 3. Tych dużych bloków na Marusarzówny 4 i 6 oraz Żylewicza 5 jeszcze wtedy nie było.
Za to,to drzewo jeszcze było
kiedyś miałem numer Dziennika Bałtyckiego czy WIeczory Wybrzeża z lat 70ych, gdzie była fotka na ktorej pod blokiem morenowym pasła się krówka (albo byczek?). jak znajde to moze uda mi sie wrzucic.
niby blok do bloku podobny, ale analizując ich rozkład wydaje mi się, że ta przybudówka na środku zdjęcia to jest stara przychodnia lekarska (dziś komisariat policji)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum