Witam
Podziwiając dzisiejszy reprint mapy z GW przyjrzałem się przebiegowi ulicy Kartuskiej. Na odcinku od dzisiejszej obwodnicy, biegnie ona w stronę Żukowa jakąś bardzo dziwna trasą. Na wysokości Kiełpinka przechodzi przez tor kolejowy i zmierza w stronę Kokoszek i dalej do Żukowa po prawej stronie lini kolejowej. Czy to pewnego rodzaju niechlujstwo twórcy mapy czy ma to jakies podłoże, że tak powiem historyczne?
Pozdrowienia
Piotr
kształt Kartuskiej jest w porządku, źle naniesione są tory kolejowe
(bo przeciez nie było innych?)
wg mapy biegną niemal wzdłuż Słowackiego, a powinny przecież tą ulicę przecinać
Oczywiście.
Poprawiłem binokle i pojechałem palcem po mapie. Nie przyłożył się pan kartograf w temacie koleje żelazne, oj nie przyłożył. A może te wyburzenia na terenie Fazera i Maciek to pod budowę tej linii? Wedle mapy nawet by pasowało.
Piotr
ale niektóre zaczepiają chyba o Żukowo? bo ja się uparłam ujrzeć stacje Żukowo Wschodnie i Żukowo Zachodnie (cóś jak Berlin i Berlin Zachodni)
te które zaczepiają sa sprzed 1930 roku. "najmłodsza" z nich jest bodaj z 1930 - magistrala była jeszcze w budowie, jej przebieg mógł byc utajniony (wszak to była kolej "strategiczna" dla Polski również w sensie militarnym), to i na mapie nic o tym nie ma. Na dodatek mapa z 1930 roku mogła byc wydrukowana na podstawie dancyh z np. 1928 roku...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum