Dawny Gdańsk Strona Główna Dawny Gdańsk

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat :: Następny temat
Europejski Tydzień Stoczniowy...
Autor Wiadomość
Marcin 

Wysłany: Czw Mar 30, 2006 10:13 pm   

knovak napisał/a:
Kto z Was drzewiej pracował w stoczni?
Ja tam pod koniec lat 80-tych w ramach Techno-Servisu spędziłem trochę czasu, i w Leninie i w Północnej i w Komunie. Do Remontówki nie dotarłem. Ciekawe doświadczenie, robota ciężka była.

Jakąś dekadę temu miałem roczny epizod stoczniowy. :wink: Pracowałem na terenie gdyńskiej Nauty oraz "Remontowki". Zgadza się - ciekawe doświadczenie którego nie zapomnę do końca życia, praca ciężka - ale też wiele umiejętności tam nabyłem, które czasami przydają się.
Dlategoteż informacja Corzana, iż nie będzie możliwe zwiedzanie statków nie zasmuca mnie - ja już dość "nazwiedzałem się" statków w stoczniach. :wink:

I nigdy nie zapomnę widoku statku wyłaniającego się z ciemności (zima, godzina 6.00), gdy na burtach niczym pająki wisieli spawacze i iluminowali ciemności "fajerwerkami"... :D I ten zapach stali o świcie... :D
--------------------------------------------------------------------------

danziger 
Korytarzanin

Wysłany: Czw Mar 30, 2006 11:28 pm   

parker napisał/a:
Ja nie musiałam oddawać - pani mi tylko przedziurkowała i zostawiła na pamiątkę :)

Mi też :D
Tylko niestety, to już nie był mój pierwszy dowód - pierwszy mi skradziono... :II

Corzano 
bi-cyklista
z Północy

Wysłany: Pią Mar 31, 2006 7:11 am   

Marcin napisał/a:
Dlategoteż informacja Corzana, iż nie będzie możliwe zwiedzanie statków nie zasmuca mnie - ja już dość "nazwiedzałem się" statków w stoczniach. :wink:

Ja również, ale będzie kilka fajnych jednostek, które warto by było zobaczyć od środka. Wspomniane przeze mnie wcześniej cukrowiec Innovator czy Cleveland z napedem parowym w Remontowej; w Północnej ukończony Alert - nowoczesny statek interwencyjny dla Brytyjczyków (Trinity House Lighthouse Service).
Czym innym jest przeciętny grecki tanker, a czym innym takie ciekawostki.

Corzano 
bi-cyklista
z Północy

Wysłany: Pią Mar 31, 2006 11:35 am   

Info ze strony http://www.naszemorze.com...mosc.php?idn=76

Cytat:
Stoczniowe bramy szeroko otwarte

Europejski Tydzień Stoczniowy - zainicjowany przez europejskie organizacje pracodawców przemysłu okrętowego i związków zawodowych działających w tym sektorze -dobiega końca. W niedzielę, 2 kwietnia 2006, trójmieskie stocznie zapraszają wszystkich, którzy z bliska chcę przyjrzeć się pracy w tych zakładach:
- godzina 10-13 - Gdańska Stocznia Remontowa S.A. im. Józefa Piłduskiego, ul. Na Ostrowiu 1. Chętni do zwiedzenia stoczni powinni zgłaszać się na Bramę nr 2, skąd, pod opieką przewodnika, wyruszą na teren firmy.
- godzina 9-13 – Stocznia Północna S.A. – zwiedzanie odbywać się będzie w kilkunastoosobowych grupach, pod opieką pracowników Stoczni Północnej S.A. W ramach Dnia Otwartego Stocznia Północna przedstawi:
- proces technologiczny budowy statku – prezentacja wizualna (budynek C177, I piętro, sala narad)
- budowę statków w fazie początkowej i na pochylniach
- wyposażenie statków zwodowanych na nabrzeżu wyposażeniowym
- godzina 10-14 – Stocznia Gdynia S.A., ul. Czechosłowacka. Zwiedzanie w zorganizowanych grupach, pod opieką przewodnika

Miesięcznik „Nasze Morze” jest patronem medialnym Europejskiego Tygodnia Stoczniowego.

Chris 

Wysłany: Sob Kwi 01, 2006 1:27 pm   

ktora to jest brama 2 odnosnie Stoczni Remontowej? Chodzi o te przy Trzech Krzyzach czy o ich jakas wlasna brame 2 na Ostrowiu?

Corzano 
bi-cyklista
z Północy

Wysłany: Sob Kwi 01, 2006 1:56 pm   

Pierwsza brama za mostem, na Ostrowiu. Dojazd ulicą Swojską.

wrangla 
co to w ogóle jest za nick...

Wysłany: Nie Kwi 02, 2006 2:20 pm   

Odwiedziłam dziś Północną. :D Super było.

Wśród statków najciekawszy był statek interwencyjny budowany dla Trinity House. Naszpikowany podobno super-elektroniką. Na pokład niestety wejść się nie dało.

W załączeniu trzy wiosenno-stoczniowe fotki.

polnocna_1.jpg
Plik ściągnięto 9227 raz(y) 78,93 KB

polnocna_2.jpg
Plik ściągnięto 9227 raz(y) 61,89 KB

polnocna_3.jpg
Plik ściągnięto 9227 raz(y) 79,79 KB

Corzano 
bi-cyklista
z Północy

Wysłany: Nie Kwi 02, 2006 2:34 pm   

wrangla napisał/a:

Wrangla, a zakaz fotografowania? :% Btw, też tam byłem.

wrangla 
co to w ogóle jest za nick...

Wysłany: Nie Kwi 02, 2006 2:51 pm   

Corzano napisał/a:
wrangla napisał/a:

Wrangla, a zakaz fotografowania? :% Btw, też tam byłem.

Zakaz fotografowania też sfotografowałam. :mrgreen:

zakaz.jpg
Plik ściągnięto 9218 raz(y) 44,79 KB

Gdynka 

Wysłany: Czw Kwi 06, 2006 1:53 pm   

W gdyńskiej też nie wolno było fotografować... :hihi:

DSCN5273.jpg
Plik ściągnięto 9166 raz(y) 47,07 KB

Corzano 
bi-cyklista
z Północy

Wysłany: Pon Cze 11, 2007 11:42 am   

Kolejny 'dzień otwartych bram" w Północnej i Remontówce w tą niedzielę, 17 czerwca 2007 od godz. 10:00.

seestrasse 
Zesztrasia z Szafy

Wysłany: Pon Cze 11, 2007 11:46 am   

w tę niedzielę? wyśmienicie! może wreszcie się wybiorę :oops: :hurra:

Corzano 
bi-cyklista
z Północy

Wysłany: Sro Cze 13, 2007 10:50 am   

Za Dziennikiem Bałtyckim:
Cytat:
Mieszkańcy Trójmiasta i turyści już w najbliższą niedzielę (17 czerwca) będą mieli okazję z bliska zobaczyć jak się remontuje i buduje statki w ogromnych dokach pływających i przy nabrzeżach Gdańskiej Stoczni Remontowa SA i Stoczni Północnej SA.

Stocznie Grupy Remontowa będzie można zwiedzać w ramach Dnia Otwartych Bram. Taka okazja zdarza się tylko raz w roku. A jest co zobaczyć. Stocznie mają pełen portfel zamówień.

Na największym w "Remontowej" SA doku pływającym nr 6 będzie stał norweski zbiornikowiec "Stena Concertina" o długości 232 m, na którym trwa remont. Na doku nr 5 przebudowywany jest fiński prom pasażersko - samochodowy "Finnpartner" o długości 183 m. Prom należy do firmy żeglugowej Finnlines Group OY AB z Helsinek. Zbudowała go w 1995 roku Stocznia Gdańskiej SA. Od 1 kwietnia statek jest gruntownie przebudowywany w GSR SA. Obecnie stoczniowcy montują na nim nowy, unoszony dziób. Przebudowy statków pasażersko-towarowych, w tym promów pasażerko-samochodowych, są jedną ze specjalności "Remontowej" SA.

Na pozostałych dokach przechodzą remonty norweski zbiornikowiec "Hilda Knutsen", grecki masowiec "BSLE Performer", niemiecka pogłębiarka "Ijsseldelta" i holenderski gazowiec "Coral Isis".

Oba zakłady będzie można zwiedzać od godz. 10 do 14 "Remontowa" - ul. Na ostrowiu 1, "Północna" - ul. Marynarki Polskiej 177). Gości będzie oprowadzał przewodnik. W punktach gastronomicznych, jakie zostaną rozstawione na terenie stoczni, na zwiedzający czekać będzie darmowa grochówka.

GSR SA jest największą polską stocznią remontową. Remontuje, przebudowuje i buduje obiekty pływające. Jest firmą-matką Grupy Remontowa składającej się jeszcze z m.in. Stoczni Północnej i wielu firm branż kadłubowych, elektrycznych, rusztowaniowych.

renekk 

Wysłany: Pon Cze 18, 2007 7:20 pm   

Zwiedziliśmy Stocznię Północną. Warto było, dziękujemy!

stocznia.jpg
Plik ściągnięto 8830 raz(y) 61,6 KB

Odpowiedz do tematu