Wysłany: Pon Mar 06, 2006 10:48 pm Bund der Danziger
Witam Wszystkich!
Mam do Was ogromną prośbę. Powoli zabieram się za pisanie mojej skromnej pracy magisterskiej o Związku Gdańszczan (Bund der Danziger, jak kto woli ) i z przerażeniem zauważyłem, że mogę mieć problemy ze znalezieniem materiałów. Jeśli znacie publikacje, autorów, naukowców zajmujących się tym tematem albo po prostu możecie mi jakoś pomóc to będę bardzo wdzięczny!
pozdrawiam
Bund der Danziger Ortsgruppe Karlsruhe
Zusammenschluß der Danziger deutscher Volkstumszugehoerigkeit. Pflege des Heimatgedankens und des kulturellen Erbes. Verwirklichung des Rechts auf die Heimat entsprechend der Charta der Vertriebenen in Zusammenarbeit mit anderen Verbänden.
Bund der Danziger e.V. Kreisverband Stuttgart
Verein für Kunst, Kultur oder Brauchtumspflege
Zwiazki gdanszczan sa prawie w kazdym wiekszym niemieckim miescie. Najbardziej znyny jest ten w Lubece, ktory wydaje "Unsere Danzig". Do 1945 roku dzialal podobny zwiazek w samym Gdansku - skupial bonzow z NSDAP i ich satelitow. Jürgen Thorwald w ksiazce "Die große Flucht" /ponoc jest tez jej polskie tlumaczenie/ pisze, ze czlonkowie tego elitarnego Zwiazku Gdanszczan jako jedyni nie mieli problemu z zaokretowaniem na statki ewakuacyjne w 1945 roku, gdyz zawsze byli grupa uprzywilejowana. Wspolczesnie daje sie zauwazyc anemiczna dzialalnosc tzw. polskich niemcow z pochodzeniem "na Kaszuba" skupionych w organizacyjce starajacej sie wzorowac na "Zwiazkach Gdanszczan" Ostatnio swoim istnieniem dodali splendoru odslonieciu kamienia na Grodzisku ku czci Ofiar Tyfusu na Kurkowej 12 (kamien z dziurka w ksztalcie kobiecych narzadow plciowych - tych drugorzednych). Oczywiscie zawsze ten sam sklad: Adamowicz, Goclowski i Ziomek. Inna akcja bylo lamentowanie i proba rehabilitacji niejakiego Spannera, ktory produkowal mydlo z ludzkich zwlok. Zwiazkow Gdanszczan jest wiec wiele, a niektore przeszly juz do historii. Nie wiem o jakim Szanowny Kolega ma pisac swoja prace, jedno jest pewne- problem bedzie nie z brakiem, lecz z nadmiarem zrodel na ten temat.
Ostatnio swoim istnieniem dodali splendoru odslonieciu kamienia na Grodzisku ku czci Ofiar Tyfusu na Kurkowej 12 (kamien z dziurka w ksztalcie kobiecych narzadow plciowych - tych drugorzednych). Oczywiscie zawsze ten sam sklad: Adamowicz, Goclowski i Ziomek
Zwiazki gdanszczan sa prawie w kazdym wiekszym niemieckim miescie.
Nie ma tylko takiego związku w Gdańsku, kiedyś rzuciłem propozycję założenia Związku Mniejszości Gdańszczan w Gdańsku na wzór Związku Mniejszości Niemieckiej. W końcu chyba żyją w Gdańsku jacyś Gdańszczanie.
Nie ma tylko takiego związku w Gdańsku, kiedyś rzuciłem propozycję założenia Związku Mniejszości Gdańszczan w Gdańsku na wzór Związku Mniejszości Niemieckiej. W końcu chyba żyją w Gdańsku jacyś Gdańszczanie.
Odpowiem prowokacyjnie: W Gdańsku mieszka większość Gdańszczan!!!
Odpowiem prowokacyjnie: W Gdańsku mieszka większość Gdańszczan!!!
Ojojoj! Zaczyna się gorący temat
A tak na serio - z moich obserwacji wynika, że większość gdańszczan deklaruje się jako Polacy, a nie jako Gdańsczanie. Już chyba (a może się mylę?) Niemców jest więcej...
Czuję się "stąd" . Tu się urodziłem, tu żyję. I czy sie komuś podoba czy nie, jestem Gdańszczaninem niezależnie od punktu widzenia.
Sabaoth napisał/a:
Cytat:
Sabaoth - Kogo ten Zwiazek miałby w swoich szeregach?
Czuję się "stąd" . Tu się urodziłem, tu żyję. I czy sie komuś podoba czy nie, jestem Gdańszczaninem niezależnie od punktu widzenia.
I przeciez nikt Ci tego nie odmawia.
To, że czujesz się Gdańszczaninem Ty, nie stoi w sprzeczności z tym, iż większość gdańszczan wcale się Gdańszczanami nie czuje...
Mam wrażenie, że dyskutujemy o jakby 3 poziomach gdańskości.
Pierwszy - to bycie gdańszczaninem przez sam fakt zamieszkiwania tutaj.
Drugi - poczucie przynalezności do Miasta, interesowanie się nim (niezaleznie od aktualnego miejsca zamieszkania, albo korzeni) - czyli bycie stąd własnie.
Trzeci - poczuwanie się do bycia Gdańszczaninem, czyli osobą gdańskiej narodowości.
I przeciez nikt Ci tego nie odmawia.
To, że czujesz się Gdańszczaninem Ty, nie stoi w sprzeczności z tym, iż większość gdańszczan wcale się Gdańszczanami nie czuje...
Mam wrażenie, że dyskutujemy o jakby 3 poziomach gdańskości.
Pierwszy - to bycie gdańszczaninem przez sam fakt zamieszkiwania tutaj.
Drugi - poczucie przynalezności do Miasta, interesowanie się nim (niezaleznie od aktualnego miejsca zamieszkania, albo korzeni) - czyli bycie stąd własnie.
Trzeci - poczuwanie się do bycia Gdańszczaninem, czyli osobą gdańskiej narodowości.
Wg Ciebie jakimi kryteriami posługują się dawni mieszkańcy Gdańska (przedwojenni)
nazywając siebie Gdańsczanami?
Wg Ciebie jakimi kryteriami posługują się dawni mieszkańcy Gdańska (przedwojenni)
nazywając siebie Gdańsczanami?
Żeby to wiedzieć musiałbyś spytać ich - pewnie w różnych przypadkach różnie to wygląda, ale oczywiście w grę wchodzą kryteria z "poziomu" 2 i/lub 3 - "poziom" pierwszy z oczywistych przyczyn odpada. No chyba, że dany człowiek określają się jako były gdańszczanin - wówczas może chodzić o kryterium pierwsze.
No i w niemieckim dochodzi brak ortograficznego rozróżnienia na gdańszczan i Gdańszczan - zawsze będzie to Danziger...
Dziękuję za pomoc!
Moja praca magisterska będzie o tym Związku Gdańszczan utworzonym po wojnie. Szkoda tylko, że wzbudziłem polemikę na taki temat. Moim skromnym zdaniem MY GDAŃSZCZANIE bez względu na definicje czujemy się GDAŃSZCZANAMI! Ktoś, kto jest Gdańszczaninem czuje to i nie musi tego nikomu udowadniać. I wbrew pozorom nie mamy z tym tyle problemów ile mieszkańcy innych miast…
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum