Wysłany: Nie Lut 05, 2006 9:15 pm Energetyka w Sopocie?
Czy ktoś cos wie, lub ma jakies zdjęcia, albo inne slady dotyczące przedsiębiorstwa energetycznego przemianowanego później na Polam w Sopocie? Mieściło się to przy Niepodległości między Kochanowskiego i Reja, w rejonie, gdzie dzis stoja gomólkowskie wiezowce i pawilony handlowe.
nie wiem gdzie mieścił się w Sopocie oddział Siemensa[Gesellschaft fur Elektrizitats Anlagen GmbH Berlin]posiadający od 1897 roku elektrownię o mocy 709k 2x240 dc-może to jest odpowiedź na Twe pytanie?
nie wiem gdzie mieścił się w Sopocie oddział Siemensa[Gesellschaft fur Elektrizitats Anlagen GmbH Berlin]posiadający od 1897 roku elektrownię o mocy 709k 2x240 dc-może to jest odpowiedź na Twe pytanie?
Raczej nie. Wedle moich wiadomości w miejscu "Energetyki" była wcześniej wytwórnia karoserii samochodowych. Dlatego interesuja mnie wszelkie slady po tych obiektach...
jeśli mnie pamięć nie myli, to we wskazanym przez Ciebie miejscu do początku lat 70 stały zakłady SopMasz (Sopockie Zakłady Przemysłu Maszynowego), natomiast Polam mieścił się na ul. Dzierżyńskiego przy wjeździe w ul. Towarową. W miejscu gdzie parę lat temu podczas remontu przeniesiono pocztę główną. Polam... i wszystko jasne . pozdrawiam gargi1961 Aha, zapraszam do przeczytania moich komunikatów i próby rozwiązania zagadki
jeśli mnie pamięć nie myli, to we wskazanym przez Ciebie miejscu do początku lat 70 stały zakłady SopMasz (Sopockie Zakłady Przemysłu Maszynowego), natomiast Polam mieścił się na ul. Dzierżyńskiego przy wjeździe w ul. Towarową. W miejscu gdzie parę lat temu podczas remontu przeniesiono pocztę główną. Polam... i wszystko jasne . pozdrawiam gargi1961 Aha, zapraszam do przeczytania moich komunikatów i próby rozwiązania zagadki
Interesuje mnie miejsce, nie Polam jako taki. Niepodległosci 696. Wiesz cokolwiek więcej?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum