W artykule na temat twórczości Chwina i Huelle znalazłem taki fragment: " przybyszom, którzy po raz pierwszy przyjeżdząją na Wybrzeże wpada w oko odmienna kolorystyka i struktura dachów. Przywykłych do blaszanych dachów dziwia czerwone solidne dachówki, schludność podwórek wokół domów i gotyckie cyfry znaczące kolejność posesji. O ile nie ma problemu z fotografiami ilustrujacymi pierwszy wątek - czerwone dachówki, to mam problem ze zdobyciem zdjęć z gotyckimi cyframi znaczącymi kolejność posesji. Jeżeli ktoś posiada takie zdjęcie, będę zobowiązany.
Szperach dziekuję za zdjecie. W czsie mojej ostniej bytnosci w Gdansku widziałem takie numery na budynkach na Starym Mieście - nie wykluczam, że była to Piwna, Mariacka lub Świetego Ducha. Poszukuje własnie takich fotek. Niewykluczam, że widziałem je również we Wrzeszczu. Zdjecia te zamirza wykorzystać moja córka w prezentacji maturalnej z jezyka polskiego.
widziałem takie numery na budynkach na Starym Mieście - nie wykluczam, że była to Piwna, Mariacka lub Świetego Ducha.
Te ulice nie leżą na Starym Mieście
A poza tym małe szanse, by w tym rejonie uchowały się przedwojenne tabliczki z numerkami - praktycznie wszystkie budynki na wymienionych przez ciebie ulicach zostały po wojnie zbudowane na nowo. Dodatkowo, na Świętego Ducha bodajże pod koniec lat sześćdziesiątych, zlikwidowano historyczną numerację domów i wprowadzono zupełnie nową.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum