Dawny Gdańsk Strona Główna Dawny Gdańsk

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat :: Następny temat
Z albumu Hoffmanna
Autor Wiadomość
villaoliva 
Olivaer

Wysłany: Sob Sty 07, 2006 4:24 pm   Budynek na ul. Partyzantów 59 kiedyś i dziś - c.d.

Dom przy ul. Partyzantów 59 we Wrzeszczu po przebudowie (Das Eigene Wohnhaus, Mirchauerweg 59, nach dem Umbau).

Spojrzenie od strony ogrodu (dawnego) :yyy:

h34.jpg
Plik ściągnięto 14637 raz(y) 33,12 KB

DSCN2396.JPG
Plik ściągnięto 14637 raz(y) 74,95 KB

DSCN2399.JPG
Plik ściągnięto 14637 raz(y) 72,63 KB

www.staraoliwa.pl

villaoliva 
Olivaer

Wysłany: Sob Sty 07, 2006 4:37 pm   komparystyka oliwska

Dom dla P. Heisiga przy ul. Piastowskiej 52 w Oliwie (Wohnhaus Heisig, Kaisersteg 24).

Numeracja na ulicy zmieniona.

DSCN2388.JPG
Plik ściągnięto 14629 raz(y) 65,52 KB

h46.jpg
Plik ściągnięto 14629 raz(y) 20,33 KB

DSCN2392.JPG
Plik ściągnięto 14629 raz(y) 48,85 KB

h48.jpg
Bardzo podobny projekt domu dla Dyr. Poczty Helbiga przy ul. Kopernika 1 w Gdańsku (Wohnhaus Oberpostrat Helbig, Schopenhauerstr. 1).
Plik ściągnięto 14629 raz(y) 20,82 KB

www.staraoliwa.pl

villaoliva 
Olivaer

Wysłany: Sob Sty 07, 2006 4:56 pm   komparystyka oliwska

Kawiarnia "Weißes Lamm" przy ul. Polanki 48 w Oliwie (Veranda Cafe "Weißes Lamm", Pelonken / Oliva).

Bardzo smutne porównanie. Obecnie komunalny budynek mieszkalny.

Zdjęcie wykonane od strony ogrodu, który jest zarośnięty.
Z okazałej werandy zostało około 50% :yyy:
W starej Oliwie sporo było tego typu lokali gastronomicznych.

h42.jpg
Plik ściągnięto 14628 raz(y) 26,9 KB

DSCN2393.JPG
Plik ściągnięto 14628 raz(y) 78,15 KB

www.staraoliwa.pl

szperacz 
Siedlecki

Wysłany: Nie Sty 08, 2006 8:00 am   

Przesyłam kilka zdjęć z Siedlec.
Kartuska 98 - domy już nie istnieją, w ich miejscu znajduje się parking.
A jeszcze w początku lat szęśdziesiątych było tu porośnięte zielskiem gruzowisko, na którym spędziłem sporo czasu.
Domy na Zakopiańskiej, Zagrodowej i Sowińskiego wyraźnie zmienione przez nadbudowy strychów, straciły swój wygląd. To przykład idiotyzmu miejskich "architektów"

Kartuska 98 4.jpg
Plik ściągnięto 14563 raz(y) 66,72 KB

Zagrodowa 4.jpg
Plik ściągnięto 14563 raz(y) 68,87 KB

Sowińskiego 4.jpg
Plik ściągnięto 14563 raz(y) 57,68 KB

Zakopiańska 3.jpg
Plik ściągnięto 14563 raz(y) 55,44 KB

seestrasse 
Zesztrasia z Szafy

Wysłany: Nie Sty 08, 2006 1:05 pm   

szperacz napisał/a:
To przykład idiotyzmu miejskich "architektów"

prędzej braku mieszkań :II

szperacz 
Siedlecki

Wysłany: Nie Sty 08, 2006 2:18 pm   

seestrasse napisał/a:
szperacz napisał/a:
To przykład idiotyzmu miejskich "architektów"

prędzej braku mieszkań :II

Problem braku mieszkań rozumiem, ludzi adaptujących rozumiem, "architektów" akceptujących te projekty nie rozumiem - nie zawsze cel uświęca środki.
Dlatego mamy taki galimatias przestrzenny.

Makabunda 
po prostu ziom

Wysłany: Nie Sty 08, 2006 4:06 pm   

A do tego jeszcze wczoraj tzn. w sobotę koło południa w swoim felietonie na falach Radia Gdańsk w pasmie "Zwiedzaj! Nie śpij!" pan używający pseuda "Łoś" opowiadał jak to spotkał sie z pewnym turystą, który posiadał wyżej wymienione zdjęcia (oczywiście kopie elektroniczne) i zajmował się czymś co w naszej terminologii nazywamy komparystyką.

O kogo to chodziło? Kto był owym tajemniczym turystą? Przyznać się bez bicia! :%

bassa 
matecznik

Wysłany: Nie Sty 08, 2006 4:40 pm   

Hih! obejrzyjcie,kto ma zabłocony rower-eko...(Łoś to D.Podbereski z Trojm. Parku Krajobr.)
A,odkryłam czemu Jarecque nie zrobił kompleciku Scharmer str ,fot z piękna więźbą dachową...otóż oryginały najwyraźniej były robione z budującego się bloku na Kościuszki,z poziomu I lub II piętra-widać jakby opierzenie i rusztowania budującej się Kościuszki w dole obu fot!
(Zapewne aktualni mieszkańcy Kościuszki 64 nie zezwolili Jarecque na wybicie odpowiedniej dziury w ścianie,za zimno...;-))).Ale tam jest okno w korytarzu,wystarczy przedrzeć sie przez domofony...
No tak- to zostało już tylko polowanie na losy wojenne i tuż powojenne okolicy- z 80-letnia Gedania na czele! A Zbyszka z Bogdańca,(Jagienki/Dubois) Deotymy,Zygmunta Augusta,Lwowska???A budynek vis a vis foto na Chrobrego ???A kto projektował zieleń i mała architekturę,piękne pomysły to były...

villaoliva 
Olivaer

Wysłany: Nie Sty 08, 2006 6:07 pm   

Makabunda napisał/a:
A do tego jeszcze wczoraj tzn. w sobotę koło południa w swoim felietonie na falach Radia Gdańsk w pasmie "Zwiedzaj! Nie śpij!" pan używający pseuda "Łoś" opowiadał jak to spotkał sie z pewnym turystą, który posiadał wyżej wymienione zdjęcia (oczywiście kopie elektroniczne) i zajmował się czymś co w naszej terminologii nazywamy komparystyką.

O kogo to chodziło? Kto był owym tajemniczym turystą? Przyznać się bez bicia! :%

Co prawda Kawiarnia "Weißes Lamm" przy ul. Polanki 48 w Oliwie (Veranda Cafe "Weißes Lamm", Pelonken / Oliva) jest bardzo blisko siedziby TPK, to jednak żadnego łosia nie spotkałem.
Nawet dzików nie było :hihi:

www.staraoliwa.pl

Marcin 

Wysłany: Pon Sty 09, 2006 2:01 am   

Makabunda napisał/a:

Przyznaję się (bez bicia)... :hihi:
Z "Łosiem" miałem okazję spotkać się w czwartek gdy wracałem "z terenu" (z aparatem i wydrukami zdjęć) :wink: .
A gdy rozmowa zeszła na gdańskie tematy (-> Mackensen) - to natychmiast przypomniałem sobie o odkryciu Saba. Opowiedziałem w skrócie historię, zareklamowałem "Danzig on-line", "FDG" oraz pokazałem wydruki fot. I to cała historia. :wink: :D
(A dla Ciebie Sab - moja rozmowa z "Łosiem" o Mackensenie będzie miała pewne skutki... :wink: , ale o tym już na priv'ie).
--------------------------------------------------------------------------

Sabaoth 
Zachodni Prusak

Wysłany: Pon Sty 09, 2006 7:07 pm   

Pojawił się główny bohater historii, Rudolf Hoffmann jun. Niestety tylko na zdjęciu z 1932 r.

Rudolf Hoffmann jun.jpg
Plik ściągnięto 14389 raz(y) 24,29 KB

bassa 
matecznik

Wysłany: Wto Sty 10, 2006 12:04 pm   

He...to może eko grupy( i bardzo sympatyczne Losia pismo "Gawron") by się wzięły za skanowanie czy odbiór od Wnuków tego,co właśnie Wnukowie zamierzają wyrzucić...A dokładniej-wiosną,porządkujac strychy i piwnice-wyrzucą.I na II Zjazd Polonii w Gdańsku w 2006 znów nie bedzie co wystawić... :P
A- i przepraszam,korekta wpisu powyżej,oczywiście fotki Scharmer str.z Kościuszki 46,czeski błąd...

szperacz 
Siedlecki

Wysłany: Pią Sty 27, 2006 7:23 am   

Sabaoth napisał/a:
To ostatnie na dzisiaj i idę spać :^^ Reszta jutro, żeby nie było za dużo na raz. I pomyślcie, gdzie mogła być August Bebel Strasse, domy przy niej wybudowano (a pewnie i ulicę wytyczono) na przełomie lat 20 i 30.

407 - Hallera, w którym to mogło byc miejscu?
408 - Kościuszki, między Prusa i Kraszewskiego,
409 - Kartuska, pewnie nie da się zgadnąć, gdzie :II
410 - Rektorweg na Siedlcach, czy ktoś wie jak ta ulica sie dzisiaj nazywa (jeśli istnieje).

Rektorweg to ulica która do czasu przebudowy ul. Kartuskiej nazywała się Kornela Ujejskiego.
Taki adres miała moja szkoła podstawowa nr 12.
W miejscu dawnej Rektorweg/Ujejskego przebiegają tory tramwajowe linii 12.
Przed przebudową Kartuskiej 12-ka robiła taki dziwny skręt w kierunku Weinbergerstr./Zakopiańskiej gdzie miała mijankę ( dawniej linia ta była jednotorowa z mijankami m.in. vis a vis obecnej przychodni na Kartuskiej ).
Nazwa Ujejskiego przetrwała na dokumentach jakie posiadam tzn. świadectwa szkolne SP 12.
Dom przedstawiony na zdjęciu został zniszczony, w jego miejscu istnieje obecnie parking.
Jak pamiętam z lat 50-tych i początku 60-tych było tam wielkie gruzowisko, z którego furmankami wywożono cegły w kierunku Śródmieścia.
Mam zdjęcia z początku lat 60-tych zrobione z perspektywy dzisiejszej bramy VIII LO, które przedstawiają to miejsce po wywiezieniu gruzu.
Zeskanuję i zamieszczę.

szperacz 
Siedlecki

Wysłany: Sob Sty 28, 2006 8:23 am   

Zamieszczam dwa zdjęcia z rodzinnego archiwum wykonane w lipcu 1956 roku. Ujęcie z punktu dzisiejszej bramy VIII LO.Widać gruzowisko, pozostałość po całym kwartale Siedlec który obrazuje zdjęcie zamieszczone na str 140 BSG "Od Oruni po Siedlce". W prawym rogu zdjęcia, zbudowane w latach 5o-tych budynki stoczniowe. Drzewo jest jednym z tych które widać na tle kościoła ewangelickiego - ( BSG str 140)
Widać też na jednym ze zdjęć niewielki domek - dzisiaj w jego miejscu stoi 10-ci piętrowy budynek.
W tle wzgórza ciągnące się wzdłuż Weinbergstrasse/Zakopiańskiej.

siostra1.jpg
Plik ściągnięto 14227 raz(y) 66,67 KB

siostra.jpg
Plik ściągnięto 14227 raz(y) 54,32 KB

Mustafa 
szperacz

Wysłany: Pon Lut 06, 2006 6:07 pm   A tutaj widok Kartuskiej .

Znalazłem taką rodzinną fotę na ulicy Kartuskiej z początku lat siedemdziesiątych.
W tle widać miejsce gdzie obecnie jest parking. Fajnie wygladają te drzewka wzdłóż ulicy które widać że są niedawno zasadzone.

Fota.jpg
Plik ściągnięto 14132 raz(y) 52,13 KB

Odpowiedz do tematu