Wysłany: Nie Gru 25, 2005 6:07 pm nieco zapomniana Neptunweg?
...ostatnio przeglądałem parę spisów ulic Gdańska, ich tłumaczenia de/pol i pol/de i zauważyłem, że notorycznie brak tam ulicy Neptunweg. Wprawdzie większość spisów podaje stan z roku 1945 (a wtedy takiej ulicy już nie było), ale jednocześnie podaje się także nieraz niemieckie nazwy wcześniejsze (np. Ringstraße i Magdeburger Straße).
W każdym razie chciałbym zauważyć, że ul. Sochaczewska, przedwojenna Maximilian-Block-Weg nazywała się pierwotnie Neptunweg (to pewnie niejeden z Was wie).
Ale dorzucę swoich parę groszy chyba, jak dodam, że zmiana nazewnictwa miała miejsce gdzieś w okresie 1931-1933, a spowodowana była tym, że nowy patron był współtwórcą i organizatorem Wohnungs-Genossenschaft Neuschottland. W 1931 zdarzyło mu sie zejść z tego świata, więc postanowiono go jakoś uhonorować, nadając jego imię dotychczasowej Neptunweg.
Villaoliva, źle mnie zrozumiałeś Moją intencją nie było przywrócenie nazwy Neptunweg dla Sochaczewskiej czy cokolwiek w tym stylu, tylko podzielenie się na Forum tym małym "odkryciem" ;)
Wcale nie chcę umiejszać twojego odkrycia To bardzo ciekawy wątek.
Swoją drogą szkoda, że tłumaczenia nazw starano się stosować tylko na terenie dzisiejszego Śródmieścia.
Stare nazwy miały w sobie tyle przejrzystości i logiki.
Dziś ze świecą szukać takich nazw jak Kartuska, która jest drogą na Kartuzy.
Naszą polską nazwomanię, upamiętnianie wszystkiego co się da doprowadzono do absurdu.
Przykładem jest alejka spacerowo - rowerową wiodąca wzdłuż plaży nie opodal Baru "Przystań" w Sopocie która nosi miano Alei Wojska Polskiego !!!
Zamiast np. Plażówa, Spacerowa, Piaskowa czy coś w tym stylu.
Dawniej Danziger Str. była drogą na Gdańsk a teraz to Niepodległości.
Seestrasse w Sopocie i Oliwie były naturalnymi drogami ku morzu, a teraz obecne nazwy nie mają tej logiki.
Przykładów nadawania z głową nazw ulic przed wojną jest bardzo dużo.
Mistrzostwem świata jest dla mnie to co zrobiono z dawną ulicą Czarną we Wrzeszczu.
Jest Biała to logiczne że była Czarna.
Jednak ta ostatnia ma już trzecią nazwę od 1945 roku.
Od dwóch bodajże lat ma patrona ks. Zator - Przetockiego, byłego proboszcza kościoła na Czarnej.
Warto dodać że Zator Przetocki już wczeniej jako patron miał i nadal ma swój plac przed bazyliką Mariacką gdzie również pracował dzuszpastersko.
_________________ Ponury Zwracacz Uwagi na Wykraczających Poza Ramy
Swoją drogą szkoda, że tłumaczenia nazw starano się stosować tylko na terenie dzisiejszego Śródmieścia.
Stare nazwy miały w sobie tyle przejrzystości i logiki.
Dziś ze świecą szukać takich nazw jak Kartuska, która jest drogą na Kartuzy.
No, nie ma tego aż tak mało. Przykładowo we Wrzeszczu: Akazienweg - Akacjowa, Birkenallee - Brzozowa, Eichenallee - Dębinki, Dębowa, Eschenweg - Jesionowa, Ahornweg - Klonowa, Bruderstraße - Bracka, Am Kleinhammerteich - Nad Stawem, Eigenhausstraße - Własna Strzecha, Krähenberg - Wronia (no, to może nie takie dokładne tłumaczenie). W Oliwie chyba tylko Waldstraße - Leśna, ale za to w Jelitkowie Hussitenweg - Husytów, Glettkauer Straße - Jelitkowska, Kapellenstraße - Kapliczna, w Brzeźnie Südstraße - Południowa, Nordstraße - Północna, Kurstraße - Zdrojowa, Danziger Straße - Gdańska, w Nowym Porcie Seemannstraße - Wilków Morskich, Freundschaftstrasse - Przyjaciół, Salzstraße - Solec, Schulstrasse - Szkolna, Sasperstraße - Na Zaspę, Olivaerstraße - Oliwska, na Stogach Ackerstraße - Skiby, Dammstraße - Tamka, Am Eulenbruch - Sówki, Spechtstraße - Szpaki, z przymrużeniem oka można tu też dorzucić Tannenbergstraße - Jodłowa.
No tak, jeszcze Dworcowa we Wrzeszczu nazywa sie teraz Dmowskiego, a z pewnych zrodel wiem, ze sa osoby, ktore caly czas uzywaja nazwy Dworcowa No i jeszcze byla Hauptstrasse we Wrzeszczu.
No to kilka przykładów wyższości martyrologii (do której nic nie mam) nad starą dobrą logiką i historią:
Zoppot Nordstraße Powstańców Warszawy
Zoppot Promenadenstraße Majakowskiego
Zoppot Strandweg Traugutta
Zoppot Südbadstraße Kordeckiego
Zoppot Südstraße Grunwaldzka
Zoppot Karlikauerstraße Emilii Plater
Zoppot Herbststraße Kopernika
Zoppot Am Markt Konstytucji 3-go Maja, Pl.
.
Zoppot Seestraße - Boh. Monte Cassino
Zoppot Bergstraße - 1. Maja
Zoppot Villenstraße - Obr. Westerplatte
Zoppot Schulstraße - Kosciuszki
Zoppot Danzigerstraße - Niepodległości
Zoppot Pommerscherstraße - Niepodległości
(fakt, że te cztery ostatnie straciły swe logiczne nazwy wcześniej - ale czy nie można było wrócic do pierwotnej nazwy?)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum