I tak idzie jak woda. W księgarni na rogu Grunwaldzkiej i Miszewskiego sprzedawczyni powiedziała mi, że już mają końcówkę, a podczas moich 5 min pobytu w księgarni ten album kupiły 2 osoby.
Od razu zastanowiła mnie fotka Bramy Oruńskiej (str. 58-9). Datowana jest na ok. 1920 rok, a na bramie widnieją swastyki
A co w tym dziwnego? Przecież naziści nie wzięli się z powietrza, w latach 30-tych. DAP opanowana przez Hitlera przyjęła nazwę NSDAP i znak swastyki na poczatku marca 1920 r., zresztą swastyka używana była już wcześniej przez narodowych socjalistów z Austrii; nie była nieznana (jako symbol nazistowski, wcześniej wiadomo - Indie, Grecja, Germanie, Słowianie, Finlandia, Łotwa, górale i Karłowicz ). A ruchy narodowe i poczucie klęski po Wielkiej Wojnie były w całych Niemczech bardzo silne, dlaczego zatem zakładać, że swastyka nie mogła być znana w Gdańsku już w 1920 r. ?
Jak widać malowania na murach nie wymyśliła dopiero organizacja małego sabotażu "Wawer" w okupowanej Warszawie 1940 r., polityczne graffiti funkcjonowało dużo wcześniej...
_________________ "A ja sobie jeżdżę na motorowerze i nocą na szosie łapię w worek jeże..." (Jan Krzysztof Kelus)
Jeśli chodzi o swastykę, czy ktoś był w Kopenhadze w browarze Carlsberg? Tam bramę pdtrzymują takie wielkie rzeźby słoni ze swastykami. Zresztą wygląda na to, że swastyka była symbolem browaru Carlsberg. Tak to mniej więcej wygląda i raczej z nazizmem nic wspólnego nie ma:
Pytanie tylko, kiedy te symbole zostały na bramie umieszczone, czy w 1920 roku, czy może wcześniej. NSDAP nie stworzyło nowej symboliki, swastyki, runy, itp. istniały i były używane dużo wcześniej. Trudno ocenić swastyki na bramie, ja jednak przychylałbym się do stwierdzenia, że są wcześniejsze niż powstało NSDAP. Ale pewności nie mam.
opanowana przez Hitlera przyjęła nazwę NSDAP i znak swastyki na poczatku marca 1920 r.
To prawda, ale wówczas była w zasadzie wyłącznie lokalną, bawarską partią. W Gdańsku w 1920 jeszcze ich nie było.
A swastyka w innym kontekście - fińskim, tybetańskim czy innym - jest troszkę mało prawdopodobna u nas.
Sabaoth napisał/a:
NSDAP nie stworzyło nowej symboliki, swastyki, runy, itp. istniały i były używane dużo wcześniej. Trudno ocenić swastyki na bramie, ja jednak przychylałbym się do stwierdzenia, że są wcześniejsze niż powstało NSDAP. Ale pewności nie mam.
Zdjęcie jest zapewne po prostu błędnie datowane na 1920, powinna być późniejsza data.
Owszem runy i swatyki były znane na długo zanim NSDAP powstała - ale duuuużo wcześniej.
Te swastyki nie wyglądają na pragermańskie elementy zdobnicze
a na nazistowskie swatyki było w 1920 r. w Gdańsku nieco za wcześnie.
Nie sądzę, by przed rokiem 1920 w Gdańsku swastyka cieszyła sie jakąkolwiek popularnością, zwłaszcza taką by umieszczac ją przy wjeździe do miasta. A rok 1920 to był rok burzliwy, partia Hitlera przeżywała gwałtowną ekspansję, raptem za trzy lata miała podjąć próbę przejęcia władzy...
W Gdańsku też byli naziści, dlaczego nie mieliby malować swastyk?
danziger napisał/a:
knovak napisał/a:
opanowana przez Hitlera przyjęła nazwę NSDAP i znak swastyki na poczatku marca 1920 r.
To prawda, ale wówczas była w zasadzie wyłącznie lokalną, bawarską partią. W Gdańsku w 1920 jeszcze ich nie było.
Na pewno? Dla takiego malunku wystarczy dwóch ludzi, a Hitler doceniał role propagandy.
_________________ "A ja sobie jeżdżę na motorowerze i nocą na szosie łapię w worek jeże..." (Jan Krzysztof Kelus)
Wygląda jak naklejona ulotka. Na zdjęciu w albumie wyraźnie widać jeden wiersz tekstu większymi literami pośrodku kartki - może zaproszenie na spotkanie?
A ja nie rozumiem waszych wątpliwości.
Czy waszym zdaniem AH w którymś momencie (w którym?) wymyślił swastykę po to, by była symbolem jego partii?
czy może jednak wziął znak, który już fukcjonował i był rozumiany jako symbol pewnych idei (rzekomego posłannictwa dziejowego rasy aryjskiej)?
Z pewnością hakenkreuz był znany i używany w Niemczech w czasach, gdy późniejszy Führer był jeszcze Austriakiem. Skąd i dlaczego na Bramie Oruńskiej, to już inna sprawa - ale data zdjęcia jest raczej poprawna, tę bramę naprawdę rozebrano na początku lat dwudziestych.
Skąd i dlaczego na Bramie Oruńskiej, to już inna sprawa - ale data zdjęcia jest raczej poprawna, tę bramę naprawdę rozebrano na początku lat dwudziestych.
Wlasnie o to mi chodzilo, czy te symbole nie zostaly tam umieszczone wczesniej.
Wysłany: Czw Gru 29, 2005 10:21 am NOWY TYTUŁ *Polityczna emigracja z Wolnego Miasta Gdańska*
Polityczna emigracja z Wolnego miasta Gdańska 1933-1939 (1945)
Marek Andrzejewski
Książka poświęcona jest losom i działalności niemieckojęzycznych uchodźców z Wolnego Miasta Gdańska w okresie nazistowskim (1933-1945). Była to grupa gdańskich Niemców-antynazistów, głównie – Erich Brost, Bernard Kamnitzer, Bruno Kurowski, Gertrud Müller, Herman Rauschning, Richard Teclaw, Karol Toepfer – którzy wraz z rodzinami emigrowali do Polski, Czechosłowacji, Austrii, Finlandii, państw skandynawskich, Wielkiej Brytanii, a także Stanów Zjednoczonych AP.
Emigracyjna tułaczka gdańskich Niemców jest świadectwem tego, że w Gdańsku zawsze nie brak było ludzi, którzy pod żadnym pozorem nie byli skłonni dać milczącego przyzwolenia na bezprawie i tolerowanie zła.
Prof. dr hab. MAREK ANDRZEJEWSKI, pracownik Instytutu Historii Uniwersytetu Gdańskiego. W swoim dorobku ma ponad 380 publikacji zamieszczonych w polskich, niemieckich i szwajcarskich periodykach naukowych. Jest autorem blisko 20 książek, m. in. Opposition und Widerstand in Danzig 1933 bis 1939 (Bonn 1994); Schweizer in Polen. Spuren der Geschichte eines Brückenschlages (Basel 2002); Od Bismarcka do Schroedera. Portrety niemieckich kanclerzy (Gdańsk 2003); a ostatnio we współautorstwie z Patrikiem von zur Müchlen opracował listy Ericha Brosta pt. Wider den braunen Terror (Bonn 2004). [/center]
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum