PAUL BENEKE
1.9.1939 (DEU).
1939 Danziger Rotes Kreuz-Lazarettschiff (September 1939).
1945 MARS Gotenhafen/Zweigstelle Lübeck-Verkehrsfahrzeug (26.4.1945) und August 1945 Rückgabe.
(10.3.1948) "Weichsel“ Danziger Dampfschiffahrts AG, Heimathafen Lübeck.
17.3.1951 W. Ritscher.
(12.4.1951) Heimathafen nach Hamburg verlegt und im September Abbruch bei diesem, nach anderer Quelle in Kiel.
Rewelacja, byłem przekonany że "Beneke" odpłynął w 1945 z uchodźcami na zachód ale nie mogłem znaleźć żadnych informacji A możesz mnie oświecić, co to znaczy MARS? czy to określenie jakiejś organizacji zawiadującej ewakuacją? Bo w ostatnio wydanych wspomnieniach, Marianne Wannow pisze o ewakuacji statkiem MARS do Kopenhagi - myślałem, że chodziło o nazwę statku, a teraz widzę, że niekoniecznie.
Jesteś pewien że to jego nazwa? bo ten zapis, zawsze dużymi literami - i w twoim poście, i w książce Wannow - zasugerował mi, że może to jakiś skrót... ale skoro to nazwa tego statku, to super - czyli dzięki pani Wannow wiedzielibyśmy nawet, kiedy po raz ostatni odpłynął z Gdańska
Dzięki za ten MARS A jak masz takie dobre informacje, to może pomożesz rozstrzygnąć kontrowersję, ile to pasażerów mógł zabierać "Paul Beneke"? raczej 70, czy raczej 700? bo ja obstawiam jednak tę drugą wersję.
No wlasnie, w dzisiejszych czasach nikt nie zabierze tylu pasazerow na poklad (chyba ze w Bangladeszu) ale na przedwojennych zdjeciach widac tlumy ludzi na pokladzie.
Jak się okazuje, tak "przy okazji" wlazło w obiektyw sporo ciekawych statków Przejrzę dokładnie wszystkie moje materiały i ewentualnie coś jeszcze doskanuję. Na razie takie:
W "Danzig und seine Bauten" jest trochę zdjęć statków wybudowanych w gdańskich stoczniach, ale przed 1908 r. Jak kogoś to interesuję to mogę wrzucić skany.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum