Tez sie zastanawialem, ale na pocztowce stoi jak byk, Danzig, Artilleriekaserne i Sandgasse. Wlasciwie mozna przyjac, ze jest to Gdansk i koszary artylerii tylko Sangasse zostalo albo przekrecone albo tak byla nazywana ulica tylko przez artylerzystow.
Chyba że ten kto podpisywał pocztówkę miał przytępiony słuch i miało być Sammtgasse...
Znalazłem fotkę z Aksamitnej, ale podpisaną "Reiterkaserne" Za to ta druga... zgadzałaby się nazwa i numer jednostki, ale gdzie to jest? też Aksamitna?
Ta sama pocztowka (po znacznie wyzszej cenie ) na:http://www.filokarta.pl/auction/showauction.jsp?id_auction=10739
A gdzie to sie znajdowalo? Pamietam, ze w jednym z dawnych watkow pojawilo sie powojenne zdjecie podobnego lub tego samego obiektu z napisem Targi Gdanskie. Wysnuty wowczas wniosek: Targi Gdanskie ale odbywajace sie w Gdyni.
A jednak Gdansk - i powraca pytanie: Gdzie?
Pocztylionem. Codziennie maszerowała z Gdańska do Sopotu i z powrotem z poczta na plecach. To było przed uruchomieniem kolei na tej trasie. Podobno po kilkudziesięciu latach takiej pracy ktos ja zadźgał kiedy taszczyła tę pocztę. Mimo podeszłego wieku nie zdążyła przejść na emeryturę.
Hala stoi do dzis przy ulicy Walowej. Jest tam warsztat naprawy taboru samochodowego kiedys PKS-u Gdansk. W tej hali poza wystawami, czesto odbywaly sie imprezy sportowe ,potancowki, zebrania (Polonii Gdanskiej tez) i parteitagi. Pisze o tym ten i owy
w swych wspomnieniach Ubowki.
Rewalacyjna wiadomosc. Niezbyt czesto ale zdarzalo mi sie owiedzac te okolice - nie jest to jednak obiekt, ktory zapisywalby sie gleboko w pamieci. Masz moze aktualne zdjecie albo znasz obecna nazwe wlasciciela aby znalezc strone internetowa?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum