Może stać tam i pilnować? Stworzyć Stowarzyszenie na Rzecz Dawnego Środka Gdańska i mając formalne upowaznienia z piecżątkami Prezesa, Głównego Księgowego, Komisji Rewizyjnej itd., itp. patrzeć na ręce i nie pozwolić na taką nieuwagę? No jak - są chętni na pierwszą wachtę?
_________________ When a man is tired of Gdańsk he is tired of life /niby Oscar Wilde/
_________________ Frakcja Miłośników Niewygodnych Kin
--------------------------------------------------------------------------
Až dojde moja poslední hodina, pochovajte mňa do bečky od vína
Może stać tam i pilnować? Stworzyć Stowarzyszenie na Rzecz Dawnego Środka Gdańska i mając formalne upowaznienia z piecżątkami Prezesa, Głównego Księgowego, Komisji Rewizyjnej itd., itp. patrzeć na ręce i nie pozwolić na taką nieuwagę? No jak - są chętni na pierwszą wachtę?
Ja przepraszam, ale czy Ty byłaś w tym miejscu i widziałaś, ile tam już jest dziur w asfalcie? wierzysz, że jeszcze jakiś kamień mógł się pod tym asfaltem uchować?
Ja przepraszam, ale czy Ty byłaś w tym miejscu i widziałaś, ile tam już jest dziur w asfalcie? wierzysz, że jeszcze jakiś kamień mógł się pod tym asfaltem uchować?
Myślisz, że tego kamienia już tam nie ma? To może nowy by umieścić (?)
_________________ When a man is tired of Gdańsk he is tired of life /niby Oscar Wilde/
Myślisz, że tego kamienia już tam nie ma? To może nowy by umieścić (?)
Zapewniano mnie, że nie ma. Chyba Andrzej Januszajtis też przyjął tę wersję, bo przerwał swoje poszukiwania. A nowy można by umieścić, jak najbardziej.
Co nie zmienia faktu, że jeśli nie ma - koniecznością będzie odtworzenie go.
Ja się tylko zastanawiam, jak Gdańsk chce na turystyce zarabiać, skoro toalety są obskurne, a wszystkie inwestycje wloką się w nieskończoność.
Bruk... piękny pomysł, ale przy rozwoju turystyki dla niepełnosprawnych, to niekoniecznie najlepszy pomysł, tymbardziej, że ta odbudowa, to będzie zwyczajnie sztuczny kawałek Gdańska, więc pomysł z brukem jest taki sobie.
Ale - jak zwykle, o takich szczegółach się w tym mieście nie myśli.
_________________ Gdańszczanka
* * *
...ze słońcem w kieszeni i chmurą gradową...
...i mściwym toporem krzyżackim....
Ale to właśnie bruk jest bardziej "naturalnym" materiałem (w porównaniu z asfaltem) dla tej części miasta. Poza tym kto będzie kazał poruszać się niepełnosprawnym po wybrukowanej jezdni? Do ruchu pieszego służą chodniki.
Cytat:
to będzie zwyczajnie sztuczny kawałek Gdańska
Ale właśnie to będzie prawdziwszy kawałek miasta (niż większość pozostałych ulic na Głównym Mieście) przez to, że fasady zostaną wiernie odtworzone zgodnie z ocalałą ikonografią.
Jasne, pod warunkiem, że są proste niestety, tym jednak pochwalić się nie możemy.
Co do sztuczności czy prawdziwości Gdańska, to owszem, racja, będzie bardziej "prawdziwy" niż inne części miasta. Ale - najpierw poczekajmy na efekty tych zachłyśnięć - zobaczymy CO tak naprawdę i czy w ogóle - tam powstanie. Czy nie będzie to taka inwestycja, jak kamienice przy Piwnej
_________________ Gdańszczanka
* * *
...ze słońcem w kieszeni i chmurą gradową...
...i mściwym toporem krzyżackim....
fasady zostaną wiernie odtworzone zgodnie z ocalałą ikonografią.
Ale z którą ikonografią? jeżeli chcą tam zbudować dom Chodowieckiego, to znaczy że nie będzie innego domu, który jest w tym miejscu na starych zdjęciach... A np. nie jestem pewien, czy jest jakaś ikonografia pokazująca fasadę Ław Mięsnych od strony Św. Ducha (na obrazku który był parę dni temu w Wyborczej, wstawiono w to miejsce widok fasady Ław od strony Mariackiej - również ażurowe płyty z krowami). Obawiam się, że znów będzie to jakaś pseudostylizacja p. Michela, jak na Stągiewnej, Sierocej, ostrodze Wielkiego Młyna i wszędzie tam, gdzie on tworzy...
Ostatnio zmieniony przez pumeks Czw Lip 01, 2004 12:52 pm, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum