Wysłany: Sob Paź 08, 2005 7:37 pm Zamek i wąskotorówka w Mariefred
Późnym popołudniem wybrałem się z rodziną na wycieczkę do oddalonego ok. 30 km Mariefred. Wycieczka, a właściwie to, co zobaczyłem przeszły moje najśmielsze oczekiwania. Wspaniałe to mało powiedziane, pałac leżący na półwyspie z działającym zwodzonym mostem był piękny ale stacja wąskotorówki, perony, lampy na peronach, wagoniki i lokomotywy, wszystko działające i stare. Czułem się jakbym się cofnął w czasie o blisko 100 lat! Szkoda tylko, że było juz późno i trochę za ciemno na zdjęcia (z lampą tylko pierwszy plan był jasny, bez lampy, cóż nie mam statywu ). Załapaliśmy sie też na krótki przejazd małej spalinowej lokomotywy, która najpierw podjechała do warsztatu, a później wyciągnęła z tego warsztatu drugą lokomotywę. Nakręciłem dwa filmy po ok. 30 sekund, ale ważą one po 7 MB, jakby ktoś był zainteresowany mogę wrzucić to na pewien czas na serwer.
Pora na część drugą kolejową, a właściwie wąskotorową. Za ciemno było na biektóre ujęcia ale teraz wiem gdzie wybrać się na całodniową wycieczkę! Te semafory, lampy, szyldy, reklamy, czułem się jak po wyjściu z wehikułu czasu.
Gdyby ktoś chciał się dowiedzieć więcej o tej wąskotorówce niech zajrzy na stronę Östra Sodermanlands Järnväg www.oslj.nu Jest tam nawet akcent polski!
Lokomotywa spalinowa, która jest na filmie to Garpen z 1916 roku!
A tabor, który tam maja i który w czasie wakacji jeździ i wozi turystów powala na kolana. Kilka przykładów ze strony www.oslj.nu (żeby to obejrzeć trzeba wybrać w menu The Collection i dalsze pozycje w podmenu):
Dylta wyprodukowana przez Orenstein&Koppel w 1919 r.
Lessebo wyprodukowana przez Munktells M.V. w 1891 r.
HFJ firmy Volvo z 1934 r.
Na stronie oczywiście dziesiątki innych zdjęć, lokomotyw, wagonów osobowych i towarowych. No i warto jeszcze zajrzeć pod Multimedia - Photos, Sound i Video!
Wybrałem się dzisiaj na ponowną wycieczkę do Mariefred. Wczoraj wieczorem poprószył śnieg, a zimowa sceneria jest fotogeniczna (niestety w międzyczasie słońce schowało się za chmury ). Oto końcowa stacja kolejki w Mariefred i kościół tamże:
Ponieważ Mariefred bardzo mi przypadło do gustu i jest tylko kilka dobrych rzutów moherowym beretem ode mnie więc znowu tam zawitałem (mam nadzieję, że następnym raze pojeżdżę pociągiem). Oto armata z zamkowego dziedzińca, zwodzony most i rzygacz na tle nieba.
I coś dla Zesi i Zoppcia (dla wszystkich innych też ) czyli klimaty kolejowe. Co za maszynka, jaki przepiękny widok przez przednią szybę (uchylaną zresztą). Ten zawiadowca stacji siedzący przed budynkiem i kasa, mniamm
W związku z przypadającym w dniu jutrzejszym świętem państwowym wybieram się na wycieczkę do Mariefred połączoną z przejażdżką historyczną wąskotorówką.
Fotorelację zamieszczę po powrocie, zainteresowani mogą wczuć się w wąskotorowy klimat słuchając jednego z parowozów
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum