Od polskich kul zginęło co najmniej sześciu obrońców placówki
Cytat:
8 września 1939 r. w komunikacie niemieckiej kompanii szturmowej podano, że na Westerplatte w pobliżu polskiego bunkra i budynku elektrowni znaleziono w grobie zakrytym gałęziami ciała czterech polskich żołnierzy. Polskie relacje o tym milczą, gdyż mężczyźni zostali zastrzeleni 2 września za odmowę walki. Nikt nigdy nie chciał ustalić, ilu naprawdę było obrońców Westerplatte (według szacunków, od 214 do 230 osób). Starannie przemilczano niewygodne dla polskiego mitu niemieckie źródła. Oficjalnie polska strona przyznała się do 15 zabitych, ale równie dobrze ta liczba może być dwa razy większa.
Czytałem cały artykuł (w wersji papierowej) - jak dla mnie to on podaje nowe informacje - a mianowicie takie, że obroną dowodził najpierw mjr Sucharski, po jego załamaniu grupa oficerów pod przywództwem kpt. Dąbrowskiego, ale gdy już major doszedł do siebie znów przejął dowodzenie, z tym, że już nie samodzielne, tylko jako "primus inter pares" z pozostałymi oficerami.
Dotychczasowe wersje (mi znane) podawały, że albo dowodził cały czas Sucharski, albo do 2 wrzesnia Sucharski, a potem Dąbrowski.
Ja myślę że obroną dowodził zdecydowanie płk. Dąbiek z Oksywia,łażąc podziemnym tunelem między Oksywiem a W.
zaczynasz pozytywnie myśleć A tak przy okazji, jaka to różnica, kto dowodził? Ważne, że dowodził i że bohatersko, itd. itp. A nazwisko? Przecież nie dla sławy dowodził.
Ja myślę że obroną dowodził zdecydowanie płk. Dąbiek z Oksywia,łażąc podziemnym tunelem między Oksywiem a W.
...nie Dąbiek/Dąbek, tylko niejaki Eiche, nie pułkownik, tylko Oberst, nie podziemnym tunelem, tylko napowietrznym zeppelinem, a przede wszystkim: nie obroną - tylko atakiem!
_________________ Frakcja Miłośników Niewygodnych Kin (II)
============================
Z dwóch kaczorów wybieram Donalda
A tak a propos - rzekomy tunel koło Błędnika okazał się całkiem nowożytnym, chyba nawet dwudziestowiecznym kanałem na wiązkę różnych rur.
Twórcy legend i historii alternatywnej i tak nie uwierzą, że to jakiś tunel kablowy. Dla nich to będzie dowód, że tamtędy przemykali agenci Wehrwolfu, tylko wredna komuna/wladza zabetonowała tunel i zmniejszyła jego fi, żeby tylko kable weszły do środka.
_________________ ...........................................
Pomóż Hanusi jeśli możesz
http://dzieciom.pl/5002
...........................................
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum