Sabek, nie chciałbym się czepiać , ale troszku nie trafiłeś z PB-schroniskiem. A na tym zdjęciu lotniczym po prostu go jeszcze nie wybudowano.
61243769.jpg
Plik ściągnięto 12533 raz(y) 34,16 KB
_________________ Frakcja Miłośników Niewygodnych Kin
--------------------------------------------------------------------------
Až dojde moja poslední hodina, pochovajte mňa do bečky od vína
A na współczesnym zdjęciu lotniczym mało kto doszuka się śladów ziemnych fortyfikacji... A szkoda - bo tkwią one "pod warstwą zieleni" praktycznie w niezmienionym stanie.
bs.JPG
Plik ściągnięto 12517 raz(y) 65,12 KB
A toś mi dał do myślenia...
Z tego co pamiętam splantowano jedynie część fortyfikacji znajdujących się na drodze budowanej (obecnej) Al. Armii Krajowej.
Z młodzieńczych wypraw na "milicyjne" tereny Biskupiej Górki dość dobrze pamiętam zachowane ziemne fortyfikacje. Rok temu podczas II Bałtyckiego Festiwalu Nauki i wycieczki na "policyjne" (dla odmiany ) tereny Biskupiej Górki (wycieczka nr 5) na chwilę zboczyłem z oficjalnej trasy zwiedzania. I tym razem również widziałem ziemne fortyfikacje wraz z budynkami. Jednak obecnie trudno rozpoznać bastiony i kurtyny pokryte sześćdziesięcioletnią roślinnością (i niszczone przez nią równocześnie)...
PICT0113.JPG
Plik ściągnięto 12496 raz(y) 42,71 KB
Ja się wcale nie upieram, nigdy tam nie buszowałem, jedynie przejeżdżałem kilka razy, widziałem mapy i zdjęcia lotnicze, a na nich, jak sam zauważyłeś, niewiele widać.
Z młodzieńczych wypraw na "milicyjne" tereny Biskupiej Górki dość dobrze pamiętam zachowane ziemne fortyfikacje. Rok temu podczas II Bałtyckiego Festiwalu Nauki i wycieczki na "policyjne" (dla odmiany ) tereny Biskupiej Górki (wycieczka nr 5) na chwilę zboczyłem z oficjalnej trasy zwiedzania. I tym razem również widziałem ziemne fortyfikacje wraz z budynkami. Jednak obecnie trudno rozpoznać bastiony i kurtyny pokryte sześćdziesięcioletnią roślinnością (i niszczone przez nią równocześnie)...
Nieco temat odświeżę. Problem zarośniętych fortyfikacji, to sprawa nadal aktualna dla terenów Biskupiej Gorki i Fortu Grodzisko (wolę nazwę Góra Gradowa/Hagelsberg).
Jak wyglądał fort carre Twierdzy Wisloujście oraz bastiony Opływu Motławy, a jak wyglądają dzisiaj. Tak powinny wyglądać tereny poforteczne!
Historia Gdańska jako miasta-twierdzy pozostała w cieniu wydarzeń II wojny światowej i Solidarności, jakby to, co dawniejsze było średnio interesujące. No przynajmniej jest słabo promowane.
Co do samej Biskupiej Górki, to może się kiedyś doczekamy dalszej rewitalizacji tych terenów pofortecznych. Jakaś plotka ostatnio była o tym, jakoby Policja stamtąd miala się w najbliższym czasie wynieść. Ale to tylko plotka!
Zdjęcie Marcina ilustruje podobny system "dbania" o zabytki, jak to dawniej bywało na Forcie Grodzisko, czyli, samowolne przemurowania, wstawianie współczesnych detali architektonicznych, zarośnięte samosiejkami, wszechobecne wysolenia itd.. Cud, że drzwi pancerne częściowo się zachowaly...,ale czy do dzisiaj?
Kształt niektórych zachowanych wałów Biskupiej Gorki utrzymał formę nadaną jeszcze w XVII wieku.
A mnie od kilku tygodni zastanawia patrząc na plany Bischofsbergu gdzie znajdował się grobowiec i obserwatorium Nataniela Wolffa. Z tego co mi wiadomo jest wzmianka w Dzienniku Bałtyckim z lat 60-tych o natrafieniu przez robotników uprzątających pobliski teren na resztki jego miejsca pochówku. Zwarra również wspomina w swoich książkach że chodząc po tych terenach na mecze piłki nożnej przechodził obok ogrodzonego grobowca .
Faktycznie za każdym razem gdy zniknie jesienią wszystko maskujące zielsko gdy przedreptam kilkakrotnie tamte tereny i przejże nowe mapy Bischofsbergu męczy mnie gdzie to mogło być
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum