Dawny Gdańsk Strona Główna Dawny Gdańsk

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat :: Następny temat
Poszukuję - dom wczasowy "Bałtyk" Krynica Morska
Autor Wiadomość
kotmonika 
latarnica

Wysłany: Czw Sie 18, 2005 9:13 am   Poszukuję - dom wczasowy "Bałtyk" Krynica Morska

Witam! Od chwili kiedy przeczytałam w jednej z książek, że na wieżyczce domu wczasowego "Bałtyk" w Krynicy paliło się prowzioryczne światło spełniające rolę latarni morskiej (póki nie wybudowano w 1951 obecnej wieży) szukam wizerunku tego domu wczasowego, najlepiej z lat kiedy posiadało to światło. Miało to miejsce w 1948-1951. Ponieważ w ogóle nie znam dobrze Krynicy istotne byłyby też dla mnie informacje gdzie ten dom wczasowy się znajdował bądź znajduje (może przetrwał do dziś? ma inną nazwę?). Jeśli ktokolwiek wie coś na ten temat bądź posiada fotki owego domu z jakichś dawnych wakacji proszę o wpis. Pozdrawiam!

kotmonika 
latarnica

Wysłany: Czw Sie 18, 2005 9:15 am   

Aha! I proszę o wybaczenie jeśli ewentualnie weszłam na teren, którym się na tym forum nie zajmujemy (tj. mierzeja). No właśnie! Czy rozmawiamy tutaj również o miejscowościach położonych na wschód od Gdańska?

Corzano 
bi-cyklista
z Północy

Wysłany: Czw Sie 18, 2005 9:21 am   

kotmonika napisał/a:
Czy rozmawiamy tutaj również o miejscowościach położonych na wschód od Gdańska?

Z wątku powitalnego:
Cytat:
Witaj na Forum miłośników Gdańska i Pomorza!

:)

kotmonika 
latarnica

Wysłany: Czw Sie 18, 2005 10:33 am   

No tak! Co za niezręczna wpadka! Mimo wszystko dziękuję za dopowiedzenie... Pozdrawiam!

wrangla 
co to w ogóle jest za nick...

Wysłany: Czw Sie 18, 2005 9:15 pm   

Dzisja w Krynicy Morskiej jest ośrodek, który nazywa się Bałtyk. Czy jest to ten o który pytasz, nie mam pojęcia.
Tutaj znajdziesz współczesne zdjęcia.

baltyk.jpg
Plik ściągnięto 19302 raz(y) 60,38 KB

kotmonika 
latarnica

Wysłany: Pią Sie 19, 2005 11:28 am   

Witam! Dziękuję za ten trop. W swych poszukiwaniach trafiłam i na tą stronę www ale nie jestem pewna czy chodzi o ten ośrodek, gdyż po fotografiach wydaje się znacznie młodszym obiektem chyba, że dawny Bałtyk przeszdł gruntowne odmłodzenie. Dom wczasowy o jaki pytam musiałby pochodzic co najmniej z lat 40. XX wieku ale myslę, że został zbudowany o wiele wcześniej. Liczę na informację bądź zdjęcia od kogoś kto miał może sposobość być tam na wakacjachbądź w rodzinnyhc archiwach foto znajdują się jakieś pamiątki z tego okresu. Pozdrawiam!

kotmonika 
latarnica

Wysłany: Czw Gru 01, 2005 7:59 am   

Witam!
Od czasu jak założyłam ten wątek udało mi sie nabyć kilka pocztówek z wizerunkiem poszukiwanego domu wczasowego. W latach powojennych nazywał się "Bałtyk" a wczesniej był to hotel "Keiserhof". Czyli zagadka się rozwiązała, ale nada licze na to że ktos z Was bedzie umiał powiedziec czy ten budynek do dziś istnieje i może ma zdjęcie tego obiektu. Pozdrawiam!

Baltyk04.jpg
Plik ściągnięto 19204 raz(y) 37,88 KB

Baltyk3.jpg
Plik ściągnięto 19204 raz(y) 27,63 KB

baltyk2.jpg
Plik ściągnięto 19204 raz(y) 58,02 KB

Baltyk1.jpg
Plik ściągnięto 19204 raz(y) 72,75 KB

pumeks 
Mottlauspucker

Wysłany: Pią Gru 02, 2005 12:32 pm   

Jezeli istniał po wojnie to chyba już go nie zburzono? no chyba że przebudowano i teraz ma elewacje z ciemnego przydymionego szkła... :wink:

kotmonika 
latarnica

Wysłany: Pią Gru 02, 2005 12:58 pm   

pumeks napisał/a:
Jezeli istniał po wojnie to chyba już go nie zburzono? no chyba że przebudowano i teraz ma elewacje z ciemnego przydymionego szkła... :wink:

Wszystko się zgadza, prawdopodobnie istnieje, tylko że obecnie jak wpisze się w wyszukiwarkę dom "Bałtyk" w Krynicy to wyskakuje zupełnie inny ośrodek. Niestety nie byłam tam dobrych parę lat i nie mogę tego osobiście sprawdzić i zweryfiować. Liczę więc że ktos z forum wie coś na ten temat, po zdjęciach skojarzy dom, jego nową nazwę, adres, bądź ma w planach wyjazd do Krynicy i zabawi się w detektywa. Pozdrawiam!

Zoppoter 
Wolny Prusak

Wysłany: Pią Gru 02, 2005 1:19 pm   

pumeks napisał/a:

Ewentualnie ma kwadratowe blokowe okna na jednolitcie szaro otynkowanej scianie i płaski dach przykryty papą. :II

Okres powojennych "przebudów" nie rozpoczął się w 1990 roku... :%

villaoliva 
Olivaer

Wysłany: Pią Gru 02, 2005 1:57 pm   

Aż się chce stworzyć temat komparystyczny pt "Ludzie budowlom zgotowali taki los" :II

www.staraoliwa.pl

pumeks 
Mottlauspucker

Wysłany: Pią Gru 02, 2005 2:05 pm   

To mnie trochę niepokoi...
Cesarski Dwór
Cytat:
"MARTA" to pierwszy obiekt oddany do użytku, który wchodzi w skład kompleksu apartamentowego CESARSKI DWÓR.

Nie wiem czy to nie oznacza, że stary budynek rozebrano a na jego miejscu deweloper stawia teraz apartamentowce... obym się mylił.

fritzek 
THE BEST-IA

Wysłany: Pią Gru 02, 2005 2:07 pm   

Stan obecny:
http://www.mierzeja.pl/kahlberg/

A tutaj w dziale historia więcej pocztówek z Krynicy :
http://www.krynicamorska.pl/fotogaleria.php

pumeks 
Mottlauspucker

Wysłany: Pią Gru 02, 2005 2:09 pm   

Chyba jednak się myliłem, chociaż to
Cytat:
Po wojne Hotel Kaiserhof (zwany dalej "Bałtyk I") stał się najważniejszym obiektem w miejscowości. Nie istniał już Belvedere, a wiele przedwojennych domów straciło swój urok. To w "Bałtyku" toczyło się życie nocne. Przybywali tu liczni PRL-owscy prominenci (m.in. Cyrankiewicz). Z czasem "Bałtyk I" zaczął chylić się ku upadkowi. W pewnym momencie został całkowicie opuszczony i zaczął chylić się ku upadkowi. Dziś odbudowany nadal stoi pusty, ale może właśnie dzięki temu bardziej działa na wyobraźnię i ukazuje swoją stuletnią, wspaniałą historię...

brzmi trochę niepokojąco, prawda?

Powyższy cytat ze strony http://kahlberg.blox.pl/html , gdzie znalazłem też mnóstwo fajnych pocztówek, m. in. taką
Ostatnio zmieniony przez pumeks Pią Gru 02, 2005 2:12 pm, w całości zmieniany 1 raz  

fritzek 
THE BEST-IA

Wysłany: Pią Gru 02, 2005 2:10 pm   

pumeks napisał/a:

Nie wiem czy to nie oznacza, że stary budynek rozebrano a na jego miejscu deweloper stawia teraz apartamentowce... obym się mylił.

Na szczęście się mylisz pumeksiu. Ten kompleks to kompletnie nowe budynki, mające stylowo nawiązywać do zabytkowej zabudowy dawnej Krynicy. Lepsze takie "Marty" niż połamane ostrosłupy z aluminium i szkła :)

Odpowiedz do tematu