nareszcie znalazłam rozklad jazdy cyklu "Muzyka w zabytkach starego Gdańska". coś się faktycznie różni od tego na stronach PFB. wychodzi na to, że jest aktualny
http://www.mtgsa.com.pl/x...0.07-07.08.html
Trzeba było z tyłu usiąść. Mam słaby wzrok i skrzypaczce się nie przyglądałem, siedziałem daleko i słyszałem tylko echo, a poza tym nie znam się na muzyce. Było super!
Ja nic nie zauważyłem, ale dodam na swoje usprawiedliwienie, że miałem potworny ból głowy i moja percepcja była jeszcze bardziej ograniczona, niż ma to miejsce na codzień.
Btw. Pamiętacie może nazwę tej miejscowości gdzie mieszkał Forster? Tu piszą, że to Mokry Dół, ale Januszajtis wymienił chyba inną nazwę.
Mogę ci pokserować te 3 strony o Forsterach jeśli chcesz
Ale potem jak już wszystko o nich będziesz wiedział, to będziesz musiał o nich napisać do Akademii (post sponsorowany przez Rektorat )
Ale potem jak już wszystko o nich będziesz wiedział, to będziesz musiał o nich napisać do Akademii (post sponsorowany przez Rektorat )
Zdaje się, że całkiem niedawno było też o nich w "30 dniach".
Kiedyś na uniwerku w Krakowie, na wykładzie o odkryciach geograficznych, dowiedziałem się że z Cookiem płynęli "Polacy, Jan i Jerzy Forsterowie spod Tczewa". W tym linku powyżej facet tłumaczy bardziej sensownie:
Cytat:
Kim był J. A. Forster? Urodzony pod Gdańskiem, formalnie pozostawał poddanym króla polskiego. Jego babka była Polką. Znał język polski. Prowadził wykłady w Wilnie i zmarł na rękach polskiego emigranta z Wilna. Nie czuł się jednak Polakiem. Bliższa mu była Anglia i Niemcy (chociaż niechętnie odnosił się do Prusaków).
Do tego dwa zastrzeżenia: znajomość języka polskiego u Georga Forstera była taka sobie (pisał o tym S. Salmonowicz, zdaje się że z tych planowanych wykładów w Wilnie - właśnie z tego powodu - niewiele wyszło). Poza tym jest on podobno twórcą, niezmiernie do dziś wśród Niemców żywotnego, określenia "Polnische Wirtschaft".
Zdaje się, że całkiem niedawno było też o nich w "30 dniach".
Właśnie znalazłam: w numerze listopad/grudzień 2003 (dostępny w redakcji)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum