Ksiega adresowa z 1940, z ktorej kiedys ( w latach 80-tych) korzystalem, znajdowala sie w Bibliotece Glownej UG w Sopocie przy ulicy Armii (wowczas)Czerwonej. Pewnie nadal tam jest jesli ktos jej nie wyniosl.
A wracajac do zdjecia. Wyglada, ze zostalo zrobione jeszcze przed nadejsciem czasu oszolomow. A jako, ze w okolicach Südstrasse (a takze Gartenstrasse) zarowno gdanscy gospodarze (o ile to jej balkon ) jak i ich polscy czy niemieccy goscie (o ile jest wczasowiczka) w wiekszosci byli pochodzenia zydowskiego, to raczej nalezy zajrzec do starszych ksiag. Te z konca lat 30-tych i pozniejsze zawierac moga nazwiska innych juz mieszkancow...
Przegraliscie, ostatni nie jest w Gdańsku... To dom na rogu Seestrasse i Nordstrasse w Ostseebad Zoppot. Tam gdzie teraz jest "pawilon hnadlowy Społem" na rogu Powstańców Warszawy i Monciaka w Sopocie. Od zabudowy w całym tym fyrtlu (czyli dom ze zdjęcia, hotele Werminghof i Metropol, Kurhaus) wyzwoliła Sopot bohaterska armia czerwona...
Moritz_1.jpg - Langgasse 29, 30.
Moritz_2.jpg - Wrzeszcz
Moritz_3.jpg - Sopot
Te dwie ostatnie lokalizacje mogłem pomylić.
Mam w domu taki szybki komputer, ze moja odpowiedź pokazała sie prawie kwadrans po twojej, , chociaz nie było twojej, kiedy sie zabierałem za swoją, hi hi hi Ja też uwazam, że druga to Wrzeszcz, Mirchauerweg, czyli Partyzantów.. Ale o numer to mnie nie pytajcie z łaski swojej, w końcu ja nie mieszkam we Wrzeszczu...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum