Jestem nowym użytkownikiem forum i chciałbym poruszyć taki problem. Na pewno każdy z nas nie jednokrotnie przemierzał na rowerze bądź pieszo nasz kochany stary Gdańsk. Czy zwróciliście uwagę na drzwi które znajdują się w starych przedwojennych kamienicach. Wrzeszcz, Dolne Miasto, Biskupia, Oliwa. Wszędzie tam jeszcze są (i całe szczęście) i jest ich cała masa. W jednych kamienicach są w lepszym stanie w innym trochę gorszym. Urok tych drzwi polega na tym, że konia z rzędem temu kto znajdzie parę takich samych. Może czas je uratować ? Może trzeba uderzyć do konserwatora zabytków, powinien się nimi zainteresować. Bo to co się dzieje to jest dramat. Wspólnoty mieszkaniowe ( moim zdaniem ) bez zgodny konserwatora wymieniają na drzwi współczesne które ni jak nie pasują do starych przedwojennych domów i tylko je szpecą. Napiszcie co z tym fantem zrobić ? Czas ratować póki jest jeszcze co ................
obawiam się, ze żaden konserwator zabytków się tym nie zainteresuje. Monitowałam w znacznie "większej" sprawie i tez cisza. A to nie ma pieniędzy, a to nie jest to az tak ważny zabytek, a to wreszcie - wspólnoty nie są zainteresowane. Czarno widzę:(
_________________ Gdańszczanka
* * *
...ze słońcem w kieszeni i chmurą gradową...
...i mściwym toporem krzyżackim....
Obawiam się że macie rację. Ale część wspólnot we Wrzeszczu wykonuje konserwacje drzwi z własnych pieniędzy jest tak m.in na ul.Wajdeloty i Aldony. Część drzwi jest wymieniana na całkiem nowe ale zrobione w starym stylu. Jeżeli macie chwilkę to zapraszam w moje strony
Moglibyście te moje remontowane drzwi zobaczyć . W mojej klatce są oryginalne przedwojenne , dom został zbudowany w 1898r są po konserwacji. Ale istnieje inny problem , w czasie montażu domofonów ekipy monterów demontują stare grube klamki
i je po prostu kradną
Pamiętam drzwi mojej kamienicy (Sandomierska na Oruni) ,a w drzwiach (3 klatki) były klamki piękne metalowe łby lwów....jako dziecko nie mogłem sie nadziwić ich pięknu, któregoś dnia pod koniec lat 80-tych klamki zniknęły......Dodam ,że kamienica jest z 1904 roku ....drzwi zostały.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum