Obecnie to ul. Więcierze, u Naujocksa Wiadrownia
(nie wiedziałem co to więcierze, więc sprawdziłem: Więcierz - sieć mająca kształt cylindra, wykonana z wikliny lub z tkaniny sieciowej rozpiętej na drewnianych obręczach; używana do połowu ryb w jeziorach i przy brzegach rzek)
A "Wiadrownia" z tego co pamiętam była przez czas pewien wyspą.
_________________ Frakcja Miłośników Niewygodnych Kin
--------------------------------------------------------------------------
Až dojde moja poslední hodina, pochovajte mňa do bečky od vína
--------------------------------------------------------------------------
Ostatnio zmieniony przez Marcin Sro Maj 26, 2004 7:27 pm, w całości zmieniany 1 raz
A na planie dołączonym do książki "z uśmiechem przez Gdańsk" Wiadrownia i Więcierze to dwie inne ulce. Wynika z niego że Eimermacherhof to Wiadrownia. Zaś po drugiej stronie mostu łączącego Na Dylach z Piekary to ulica Więcierze.
Co do obecnego stanu - nie potwierdzam i nie zaprzeczam, bo na mojej naprawdę bardzo dokładnej mapie w tym miejscu nie ma żadnej nazwy, a biegnaca po drugiej stronie mostu ulica to jak piszesz Więcierze. Wiadrownia w ogóle się nie pojawia. Może teraz zapomnieli już o tym podziale.
Za Twoją wersją przemawia to, że w odwrotnym tłumaczeniu Więcierze to Schild.
Ja tam bywam dość często i zapewniam was, że wszelkie ulice w tym rejonie możecie śmiało opisywać jako nieistniejące
A w ogóle, Eimermacherhof to bardziej nazwa budynku (zespołu budynków?) niż ulicy. Na moim planie z ok. 1920 r. (niestety nie mam pod ręką skanu) ulica jest nazwana "Eimermachergang a. d. Rad." i sięga również tam, gdzie dziś jest ulica Więcierze. Na wcześniejszym planie z 1896 jest tylko Eimermacherhof:
że wszelkie ulice w tym rejonie możecie śmiało opisywać jako nieistniejące
Bo nie ma przy nich żadnych budynków. Po Piekary, Węciarze i Wiadrowni został ślad, więc można uznać że istnieją, choć pojazdy żadne po nich nie jeżdżą
A nie wiedziałeś? Taka nazwa się przyjęła (po niemiecku też bywa róznie, na rycinie Deischa np. jest zdaje się opisana jako Das Pack-Haus), to był taki magazyn do drobnicy (w odróżnieniu od towarów masowych które trzymano w spichrzach). Była jeszcze nowa pakownia, zdaje się na Szafarni.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum