Plac Wałowy jest moim jednym z "ulubieńszych" miejsc w Gdańsku. A szczególnie to już jesienią.
Czy ktoś może jest szczęśliwym posiadaczem zdjęć tego miejsca? Interesuje mnie szczególnie fragment w którym drzewa są posadzone na planie koła. Ciekawym jak wyglądało to miejsce przed wojną. I czy miast piskownicy znajdowało się coś innego.
PICT0005.JPG
Plik ściągnięto 38530 raz(y) 52,16 KB
_________________ Frakcja Miłośników Niewygodnych Kin
--------------------------------------------------------------------------
Až dojde moja poslední hodina, pochovajte mňa do bečky od vína
M. Orłowicz w swym "Ilustrowanym przewodniku po Gdańsku" z 1928 r. (wyd. II) odnotował także istnienie na Placu Wałowym, przed koszarami, skweru z fontanną i niewielkim pomnikiem upamiętniającym poległych żołnierzy z 4. pruskiego pułku grenadierów.
Wiecie coś o tym pomniku? może przestał być potrzebny, gdy w 1933 r. odsłonięto nowy pomnik grenadierów przy Wałach Wiebego?
Wallplatz - dzis Plac Walowy ozdobiony byl pomnikiem 5-ego Wschodniopruskiego Regimentu Grenadierow Nr.4 /das Kriegerdenkmal des 5 Ostpreussischen Grenadier Regiments Nr.4 /.W DH z lat 50-siatych znalazlem w miare wierny rysunek tego pomnika
-niestety juz sam opis zawiera kardynalny blad : pomnik blednie przypisany jest …
"des 3 Ostpreussische Grenadier- Regiments Nr.4". Reszta-chodzi o opis -juz bez zastrzezen.
Kiedy ten pomnik powstal tego nie udalo mi sie ustalic, ale przetrwal do przeloma lat
1960/1970., kiedy to na fali akcji bojowek ZMS pod haslem "Mlodziez oskarza Imperializm"
pomnik ten obalono. Bylem naocznym swiadkiem tego barbarzynstwa. Uzyto dzwigu, ktorym pomnik podniesiono i przewrocono na trawnik. Stalo sie to- jak siegam pamiecia- w maju 1969roku. Byl czas komunii i w moim domowym archiwum mam tzw. zdjecie rodzinne mojego kuzyna z obowiazkowa pierwszokomunijna swieca i pierwszym w zyciu garniturze.
W tle widac rozwloczone szczatki pomnika. Niestety- jeszcze kilka dni temu zdjecie to mialem w reku, a dzis jakby je diabel ogonem przykryl. Pomnik ten byl stalym elementem
Placu tak jak Neptun dla mieszkancow Dlugiego Targu- wydawalo sie, ze byl, jest i bedzie; dlatego tez nikt nie staral sie o uwiecznienie go na fotografii, a w tamtych czasach aparat fotograficzny byl duza zadkoscia..Co do samego pomnika to wlasne wspomnienia podepre relacja z DH. Podstawa miala osmiokatny ksztalt i byla wykonana z szarego, polerowanego granitu /tak brzmi opis w DH, a faktycznie granit ten byl tylko z grubsza obciosany i mial szorstkosc kostki brukowej/. Na tym postumencie byla osmiokanciasta kolumna /säule/ z osmioma marmurowymi tablicami poleglych grenadierow w latach w tym 1870/71 w tym 15 oficerow i 336 zolnierzy i podoficerow.. Kazda z dziesieciu tablic zwieczona byla wiencem debowym, w ktory wpisane bylo 10 herbow miejscowosci najwazniejszych bitew regimentu z lat 1815/1889 : Metz, Colombey-Noilly,Noisseville, Amiens, Quertieux, Hallue,Peronne, Pocnilly i St. Quentin.. Na szczycie pomnika znajdowal sie Zelazny Krzyz. Na postument prowadzilo 5-6 granitowych schodkow. Ze wschodniej i zachodniej strony boki pomnika flankowaly dwie armaty /mozdzieze/ przytwierdzone do granitowych blokow odchodzacycod kolumny pomnika. Fragment jednej z tych armat widoczny jest na fotografii wykonanej z pierzei Zabiego Kruku /zamieszczonej w albumie "Pod znakiem swastyki. Gdansk 1943.1944/. W poblizu- w okolicach dzisiejszej przystani kajakowej "Zabi Kruk" znajdowal sie drugi pomnik poleglych grenadierow- ten z dwoma aniolami.
Przepraszam za czcionke, pracuje nad nia.
Ad -> pierwszy pomnik...
Ad -> drugi...
Goldwasser, czy jesteś pewien, że drugi pomnik (ten "z aniołami") znajdował się w okolicy Żabiego Kruka? Skąd o tym wiesz?
Poniżej zamieszczam pocztówkę przedstawiająca Park Uphagena we Wrzeszczu (Danzig Langfuhr, Uphagenpark mit Helden-Denkmal). A moim zdaniem - rysunek i pocztówka przedstawiają ten sam pomnik.
Uphagenpark mit Helden-Denkma.jpg
Plik ściągnięto 38263 raz(y) 33,51 KB
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum