Wysłany: Nie Maj 30, 2004 8:21 am Dawne nazwy miejscowości
Pewnie już był ten temat, ale ne moge znaleźć
Proszę, sprawdźcie, jak przed wojną nazywały się:
Osłonino,
Rzucewo,
Żelistrzewo...
Niestety, zrobiłam sobie porządek w komputerze i co gorsza.. na półkach i nie moge znaleźć spisu miejscowości, jaki miałam.
Czy ktoś ma takowy? Jeśli tak, to poproszę!:)
Wysłany: Pon Maj 31, 2004 7:23 am Re: Dawne nazwy miejscowości
Kasia_57 napisał/a:
Pewnie już był ten temat, ale ne moge znaleźć
Proszę, sprawdźcie, jak przed wojną nazywały się:
Osłonino,
Rzucewo,
Żelistrzewo...
Niestety, zrobiłam sobie porządek w komputerze i co gorsza.. na półkach i nie moge znaleźć spisu miejscowości, jaki miałam.
Czy ktoś ma takowy? Jeśli tak, to poproszę!:)
Hehe, pytanie było źle sformułowane Te miejscowości które wymieniłaś, przed wojną - a dokładniej w latach 1920-39 - nazywały się tak samo, jak obecnie
Barwik (kaszb.BĂ´rwik) – wieś kaszubska w Polsce położona w województwie pomorskim, w powiecie kartuskim, w gminie Przodkowo. Wieś jest częścią składową sołectwa Pomieczyno.
_________________ Ponury Zwracacz Uwagi na Wykraczających Poza Ramy
Glebokie uklony i wielkie dzieki tobie villaoliva!
Tak przypuszczalem i teraz to wiem: babcia Melania Magdalena von Wierzynska byla kaszubka i wyszla za maz 15.11.1895 w Gdansku. Mam orginalna metryke slubu, recznie pisana na dwoch stronach!!! Slub koscielny byl w Sw. Katarzynie, bo Siedlce i Emaus nie mialy jeszcze kosciola.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum